Koju hranu treba da jedete ako želite da zatrudnite

Shvatili ste kada je vreme za proširenje porodice i odlučili ste se na taj korak, a sada je vreme za korisne promene u vašem životu.

Ako želite da donesete zdrav život na svet potrebno je pre svega da se potrudite da vaše telo bude zdravo, da se oslobodite štetnih navika poput pušenja i izlaganja duvanskom dimu, stresa i naravno da se zdravo hranite kako bi se oplodnja desila i plod pravilno razvijao, jer su hrana i plodnost veoma povezani. Dovoiljno sna je takođe veoma bitno.

U nastavku smo vam pripremili spisak namirnica koje je poželjno da uvrstite u redovnu ishranu ako želite da zatrudnite.

Namirnice bogate B kompleksom (riba, plodovi mora, žumance, mleko, jogurt i fermentisani sirevi, pivski kvasac, soja, pšenica), zatim A, C, D i E vitaminima, kao i namirnice bogate mineralima, kalcijumom (mleko i mlečni proizvodi, girice i sardele, lisnato zeleno povrće, soja u zrnu, sojino mleko i tofu sir koji je obogaćen kalcijumom, bademi) i gvožđem (crveno meso, pasulj, obogaćene žitarice i suve šljive, cvekla, tunjevina, soja, bundeva, ovas, grašak, pivski kvasac, smokva, žumance, grožđice) su veoma korisne u trudnoći. Važno je da redovno jedete hranu bogatu proteinima, kao i folnom kiselinom (pivski kvasac i pšenica, zeleno lisnato povrće, narandže,jezgrasto voće i semenke), a o unosu biljnih vlakana vodite računa, dok je gazirana pića, brzu hranu i veštačke zaslađivače poželjno potpuno izbaciti iz upotrebe. Povrće se uništava termičkom obradom zato ga jedite u vidu salate ili kuvano na pari.

Pored vitamina i minerala koje u organizam unosite putem hrane, veoma je bitno da unosite određene preparate koji su obogaćeni vitaminima i mineralima, ali uz obavezno prethodno konsultovanje sa vašim lekarom. Preparati nikada ne mogu biti jedini izvor ovih nutritivnih sastojaka, kao ni zamena za hranu.

Preporučljivo je da 2 do 3 puta nedeljno jedete ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama, poput lososa, skuše ili sardine. Kada želite da ostanete u drugom stanju nikakve dijete ne dolaze u obzir.

Veoma je važno da živite zdravim načinom života koji podrazumeva dovoljno sna, oslobađanje od stresa, fizičku aktivnost, kao i redovno konzumiranje zdravih namirnica. Planiranje trudnoće idealna je prilika da se otarasite loših navika i počnete sa vođenjem zdravog života. Redovno kontrolišite krvnu sliku.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: