Šta je “drugo stanje” i kakve nas promene očekuju tokom ovog perioda

Ovaj članak posvećen je pre svega onim ženama koje se prvi put nalaze u novoj životnoj ulozi i koje ne znaju šta ih očekuje tokom “drugog stanja”. Sve žene koje su se već ostvarile u ulozi mame znaju dobro o čemu govorimo. Bez obzira da li je trudnoća planirana ili vam se jednostavno dogodila sasvim sigurno ćete doživeti niz promena. I nijedna trudnoća nije ista, svaka je posebna i donosi sasvim drugačije simptome.

Onog trenutka kada se pojave dve crvene crtice na testu za trudnoću, sve prestaje da bude kao što je bilo i život vam nikada više neće biti isti. Da, zaista više neće buti isti, ali u najpozitivnijem smislu. Pre svega, želimo da znate da vas očekuje najlepših 40 nedelja u životu i zato uživajte u svakom danu.

Drugo stanje, kako se popularno u narodu naziva trudnoća, je verujte najlepši period koji žena može da doživi. Ovo svaka majka već zna, a ako vam ova ulaga nije poznata, sigurni smo da se u vašoj glavi svake sikunde smenjuje novo pitanje, ali mi smo tu da vam pomognemo da što lakše rešite sve nedoumice.

Nemojte da očajavate, istina, očekuje vas niz novih simptoma, promene raspoloženja, nekontrolisana potreba za hranom i slatkišima, možda će vam se zaista jesti krastavci u sred noći, ali ništa strašno, niste jedine i to je potpuno normalno. Možda ćete biti pospane, možda ćete želeti da jedete nešto što nikada pre niste, bićete razdražljive i moći ćete za svaku sitnicu da zaplačete, a ujedno ćete biti preosetljive i veoma brižne. Ima i onih žena kojima se priznajemo, zaista divimo, one za koje ne biste ni znali da su trudne da im ne vidite stomak, koje rade do poslednjeg dana.

Svaka od promena se različito manifestuje kod žena. Mučiće vas povraćanje, vrtoglavice i mučnine, noge će vam oticati, a i ugojićete se, zbog čega ćete pomisliti da niste ženstvene. Ali to je jedna velika zabluda. Žena nikada nije ženstvenija nego kada je trudna. Koža će vam se pročistiti i nećete imati problema sa bubuljicama i mitiserima, kosa vam nikada neće biti sjajnija, lepša i gušća nego u trudnoći, a nokti čvršći. Ako ste bili u deficitu sa oblinama pre “drugog stanja” i to će se promeniti. A da ne spominjemo poseban sjaj u očima koji samo trudnice imaju, koji će učiniti da zablistate gde god da se pojavite.

Sve ove promene ne treba ni najmanje da vas uplaše. Dozvolite da budete razmažene bez brige da će to nekoga naljutiti. Neće, čak će okolina želeti da vam ugodi i prepustite se uživaju, posebno zato što će se to promeniti kada se beba rodi. S obzirom da ćete joj biti u potpunosti posvećene, jer ste upravo vi i vaša ljubav jedino što joj treba, uživajte u trudničkim danima jer su to poslednji dani kada je vaše srce samo vaše. Nakon što se beba rodi, vaše srce će odleteti za novim životom koji ste doneli na svet i više vam se neće vraćati.

Neke žene će postati smirene i pozitivne tokom trudnoće, dok će možda druge biti nervozne i neraspoložene s vremena na vreme, možda ćete promeniti stavove, raditi i govoriti nešto što pre trudnoće nikada ne biste. Ali i to je normalno, nemojte se brinuti. Kako stručnjaci tvrde, potrebno je 6 nedelja nakon porođaja da vam se hormoni vrate u normalu. Kod nekih žena se to dogodi i pre, dok kod nekih može trajati i malo duže.

Zato sve novine prihvatite sa osmehom na licu, iskoristite svaki trenutak kada ste raspoložene da uradite nešto lepo za sebe, budite razmažene, ako se tako osećate i smejte se i plačite ako tako želite. Nemojte suviše brinuti oko porođaja i komplikovati stvari koje su predodređene da proteknu prirodno i normalno, jer su misli te koje određuju kvalitet vašeg života. Zato pustite bebu da raste u miru, maštajte o njoj, govorite joj i pevajte (jer vas čuje) i sa nestrpljenjem iščekujte dan kada ćete je upoznati i zagrliti.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: