Kajsije – mirisno voće koje čuva vid i usporava starenje

Jedna od najvećih blagodeti leta jesu pijace prepune svežeg voća i povrća. Najlepši mirisi, boje i ukusi se mogu pronaći na pijačnim tezgama, a današnji članak posvećujemo mirisnim kajsijama, jednim od najvećih čuvara našeg vida i srca.

Kajsije su bogate vitaminom A, poznatim i kao retinol i odlične su za jačanje imuniteta. Bogate su antioksidantima i ukoliko ih redovno jedete vaše telo će se svakodnevno čistiti od toksina. Kajsije ubrzavaju metabolizam, nemaju puno kalorija, pa su odličan izbor kada ste na dijeti.

Ovo voće čuva zdravlje vaših kostiju i veoma je bogato kalijumom i kalcijom. Ukoliko kajsije jedete pre obroka, podstiču varenje, sadrže velike količine gvožđa, pa se preporučuju anemičnim osobama. Sveže kajsije snižavaju holesterol, pa samim tim čuvaju srce, a sadrže i dosta vode, malo kalorija i dosta korisnih supstanci.

Kajsije su veoma korisne za našu kožu, sadrže antioksidante i vitamin C i štite kožu od štetnih spoljnih uticaja i UV zraka koji izazivaju trajna oštećenja. Kajsije su bogate i vodom, pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, telesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.

Koštica kajsije poznatija i kao gorki badem obiluje vitaminom B17, koji se može naći u semenkama voća kao što su breskve, jabuke i šljive. Oko njih se još uvek mnogo polemiše, jer neki naučnici tvrde da je zdrava, dok drugi tvrde da je toksična.

Iskoristite sezonu kajsija. Najbolje ih jedite sveže ili u voćnim salatama. Takođe ih možete jesti sušene, u pitama i kolačima, iseckane u jogurt ili praviti ukusne sokove ili džemove.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: