![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Jedna od najvećih blagodeti leta jesu pijace prepune svežeg voća i povrća. Najlepši mirisi, boje i ukusi se mogu pronaći na pijačnim tezgama, a današnji članak posvećujemo mirisnim kajsijama, jednim od najvećih čuvara našeg vida i srca.
Kajsije su bogate vitaminom A, poznatim i kao retinol i odlične su za jačanje imuniteta. Bogate su antioksidantima i ukoliko ih redovno jedete vaše telo će se svakodnevno čistiti od toksina. Kajsije ubrzavaju metabolizam, nemaju puno kalorija, pa su odličan izbor kada ste na dijeti.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Ovo voće čuva zdravlje vaših kostiju i veoma je bogato kalijumom i kalcijom. Ukoliko kajsije jedete pre obroka, podstiču varenje, sadrže velike količine gvožđa, pa se preporučuju anemičnim osobama. Sveže kajsije snižavaju holesterol, pa samim tim čuvaju srce, a sadrže i dosta vode, malo kalorija i dosta korisnih supstanci.
Kajsije su veoma korisne za našu kožu, sadrže antioksidante i vitamin C i štite kožu od štetnih spoljnih uticaja i UV zraka koji izazivaju trajna oštećenja. Kajsije su bogate i vodom, pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, telesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Koštica kajsije poznatija i kao gorki badem obiluje vitaminom B17, koji se može naći u semenkama voća kao što su breskve, jabuke i šljive. Oko njih se još uvek mnogo polemiše, jer neki naučnici tvrde da je zdrava, dok drugi tvrde da je toksična.
Iskoristite sezonu kajsija. Najbolje ih jedite sveže ili u voćnim salatama. Takođe ih možete jesti sušene, u pitama i kolačima, iseckane u jogurt ili praviti ukusne sokove ili džemove.