Kada je vreme za proširenje porodice

Često se pitamo koje vreme je idealno za majčinstvo. Neretko slušamo kako starije ljude, tako i doktore koji nas savetuju da su dvadesete godine pravo vreme za to. Ali mi apsolutno mislimo da postoje važnija pitanja od godina o kojima moramo voditi računa pre nego što se odlučimo da postanemo roditelji.

Danas su se granice pomerile i žene preuzimaju brigu za egzistenciju i obezbeđuju finansijska sredstava za život, stoga se sve kasnije odlučuju za ulogu mame. Društvo, ali i sam način življenja nam nameću niz pitanja kojima moramo da se pozabavimo pre nego što se odlučimo na ovaj veliki korak. Nakon završetka školovanja, na redu je karijera, kojoj mnoge žene daju prioritetno mesto. Potom se javlja i stambeno pitanje, odnosno pitanje idealne kvadrature koja nam je potrebna za proširenje porodice, ali i niz drugih pitanja koja se sama nameću kada počnemo da razmišljamo na ovu temu. A da li su to zapravo parametri koji uistinu određuju vreme kada beba treba da dođe na svet? Naš odgovor je ne. Postoje mnogo važnije stvari na koje treba obratiti pažnju.

Ponekad nije moguće sačekati da se sve kockice sklope i onda planirati roditeljstvo. Vrlo je retko, gotovo i nemoguće režirati život. Nekima se beba dogodi pre braka, ili u “pogrešnom” trenutku, zato čovek treba da pristupi odgovorno i zrelo kada se nađe u ovakvoj situaciji. Jer isključivo vi ste odgovorni za novi život koji stiže na svet, zato tako treba i da se ponašate. Ali kada poželimo bebu, zapravo uvek ostaje pitanje da li je pravo vreme za to.

Pravo vreme za bebu je onda kada vam unutrašnji glas kaže da je vreme za to. To je onaj trenutak kada shvatite da partner i vi imate kvalitetnu svakodnevnicu i dovoljno strpljenja da krenete tim putem. Tada treba da se opustite i ne razmišljate previše o drugim stvarima, jer na kraju uvek sve dođe na svoje mesto. I ne plašite se nove uloge u kojoj ćete se naći, jer zapravo nikada nećete biti dovoljno spremni za to, na koliko god radionica, predavanja, seminara ili škola roditeljstva išli. Kada stigne to malo stvorenje ne postoji stvar koju nećete znati da uradite. I to je prirodno.

Gajiti dete iziskuje potpunu posvećenost, ali i mnoga odricanja na različitim poljima, zato je najvažnije da budete spremni. Oba roditelja moraju da se trude oko bebe i najvažnije da budu jedno drugom podrška u novim momentima.

Kada postanete mama desiće se mnoge promene kada je u pitanju vaša karijera, brak, druženja, vaše slobodno vreme, jednostavno vaš način života će biti u potpunosti promenjen dolaskom bebe na svet. To malo stvorenje će postati prioritet i sve će biti podređeno njemu, ali to ne treba da vas plaši. Ubrzo ćete videti da se sve postiže uz dobru organizaciju, koliko god na početku to bilo nemoguće. Čak i oni najneorganizovaniji će sve postići, stvar je samo u dobro postavljenim prioritetima.

Sa sigurnošću možemo reći da ne postoji nijedana sfera života na koji beba neće uticati, ali ujedno shvatićete da nikada ranije niste bili toliko ispunjeni kao kada zagrlite svoje dete.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: