Zašto nam je važan vitamin D i kako da ga obezbedimo organizmu

Poslednjih nedelja, čini nam se više nego ikad, govori se o jačanju imuniteta. Dok se gotovo ceo svet bori protiv koronavirusa, svakodnevno možemo čuti nove savete kako da pokušamo da se zaštitimo unošenjem različitih vitamina i minerala u svoj organizam. Jedan od vitamina koji se u ovom kontekstu često pominje je i vitamin D.

Vitamin D, poznat i kao “vitamin sunca“, jedini je vitamin koji je telo sposobno da samo proizvede, njegova proizvodnja nastaje u koži izlaganjem sunčevoj svetlosti. Zbog svog značaja uvršten je u spisak esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije. Pomaže apsorbciju kalcijuma, osnovnog minerala za zdrave kosti i zube. Reguliše rast ćelija, pomaže u regulisanju rada mišića, omogućava pravilno funkcionisanje nervnog sistema, održavanje moždanih funkcija i doprinosi dobrom raspoloženju. Pomaže u prevenciji astme, dijabetesa i alchajmera.

Vitamin D je od vitalnog značaja za odbrambeni sistem organizma, odnosno jak imunitet koji nas štiti od virusa i loših bakterija koje prete zdravlju. Naučna istraživanja su otkrila da T ćelije, koje su ključni nosilac imunog sistema, zavise prvenstveno od vitamina D koji podstiče njihovo aktiviranje.

Ukoliko nemate terasu ili dvorište na kome biste mogli da upijate sunce, vitamin D možete uneti kroz ishranu. Hrana bogata vitaminom D su određene vrste ribe kao što su haringa, sardina, losos, skuša, bakalar, tunjevina, ostriga, ali i svi ostali plodovi mora, kao i pečurke, jaja, mlečni proizvodi, sok od pomorandže i žitarice.

Ipak, kako biste zadovoljili dnevne potrebe vitamina D, osim unošenjem kroz ishranu, unesite ga na prirodan način makar tako što ćete sesti pored prozora i sunčati se nekoliko minuta u toku dana. Važno je znati i da korišćenje krema sa zaštitnim faktorom umanjuje proizvodnju vitamina D.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: