Priroda jača imunitet dece

Poslednjih decenija naš životni stil značajno nas je otuđio od prirode. Deca sve manje vremena provode napolju, boravak u parku su zamenile igraonice, a čak i kada jesu napolju, to su uglavnom urbana igrališta.

Iako smo svesni značaja koji priroda ima za naše i zdravlje naše dece, veći uticaj ima kada do ovog zaključka dođu i naučna istraživanja.

U zapadnom svetu raste broj onih koji imaju autoimuna oboljenja, kao što su astma, ekcemi, dijabetes tipa jedan, upalnu bolest creva i multiplu sklerozu. Pretpostavlja se da je najznačajniji uzrok toga to što su deca manje izložena mikrobima, što ranije nije bio slučaj. Posledica toga jeste nedovoljna razvijenost njihovog imuniteta.

Igranje u šumi ili makar u parkovima, umesto boravka u dvorištima u kojima dominira beton pomaže deci u jačanju imunog sistema, zaključak je nove studije.

Navedena studija je podrazumevala promenu okruženja u kom se deca igraju i pokazala je da postoji uzročno-posledična veza, što je prva studija ove vrste. Istraživači su utvrdili da je moguće poboljšati imunološki sistem dece ako se promeni životno okruženje dece iz urbanih sredina.

Istraživanje su vodili naučnici iz Finske. Istraživači su u gradskoj sredini, najpre organizovali da se izgrade nove zelene površine, gde bi se deca igrala, poput rasadnika, travnjaka, parkovova punih stabala sa zemljanim stazama. Deca koju su uputili da u tom okruženju provode što više vremena, za samo mesec dana su pokazala poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

Deca su podsticana da se igraju biljkama i zemljom. Kao rezultat imala su stabilnije procese koji se inače odigravaju na koži i u digestivnom traktu, a tim stručnjaka je ispitivanjem došao do zaključka da im je i imunitet postao jači.

Ovi rezultati veoma su značani jer nam otkrivaju da bi imunitet dece koja žive u gradu mogao da se ojača njihovim boravkom na zelenim površinama. Zato sledeći put umesto na betonsko igralište, izvedite decu u park, šumu, dozvolite im da se igraju sa zemljom, biljkama, prljaju i igraju na načine kakve su se nekada deca i igrala, dok za pomenute bolesti nismo ni znali.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: