5 koraka ka jačem imunitetu

Tema broj jedan poslednjih dana svakako je epidemija koronavirusa, koji nije zaobišao ni našu zemlju. Dok se stručnjaci bave istraživanjem ovog novog virusa i pronalaženjem vakcine, a države preduzimaju mere kako bi sprečile njegovo širenje, na nama ostaje da budemo odgovorni prema sebi i drugima. Moramo preduzeti dodatne mere kada je u pitanju lična, kao i higijena prostora, a posebno je važno i da ojačamo svoj imunitet kako bismo se, i ako nam se dogodi da dođemo u kontakt sa virusom, što lakše odbranili od njega. Postoji nekoliko koraka ka jačanju imunog sistema.

Pravilna ishrana

Narodna izreka “Zdravlje na usta ulazi” zaista je istinita. Kako bismo poboljšali svoje zdravlje, veoma je važno da unosimo dovoljne količine vitamina i minerala. Za to je neophodna izbalansirana ishrana bogata povrćem, voćem i proteinima. Smanjite nezdrave masti, šećer, aditive i veštačke ukuse koji su nezaobilazni deo gotovih prehrambenih proizvoda. Ukoliko preko ishrane ne unosite dovoljno vitamina i minerala, možete koristiti suplemente kao dodatak.

San

Odmor i san veoma su značajni faktori kada je zdravlje u pitanju. Kada je vaš organizam iscrpljen, on nema snage da se bori sa patogenim faktorima koji dopiru spolja i iznutra. Nedostatak sna je jedan od glavnih uzročnika koji doprinose stresu i slabljenju imunološkog sistema. Potrudite se da spavate između 7 i 8 sati noću, jer spavanje je vreme kada se telo isceljuje i resetuje.

Boravak u prirodi

Pokušajte da provodite što više vremena u prirodi. Svež vazduh i boravak u prirodi dokazano jačaju imunitet i smanjuju rizik od obolevanja od određenih bolesti. Ukoliko ste u mogućnosti otputujte na planinu, more ili u banju, ali će i svaki boravak na otvorenom, makar to bila i gradska oaza kao što je park, pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Vežbanje

Fizička aktivnost i održavanje idealne težine takođe su veoma važni za celokupno zdravlje. Vežbanje je odličan način da se rešite toksina iz organizma, ali i da se oslobodite stresa.

Smanjenje stresa

Uprkos tome što se svakodnevno susrećemo sa problemima na poslu ili u porodici, važno je da obezbedimo sebi makar pola sata za meditiranje ili jednostavno, boravak u miru i tišini. Zapamtite da je stres emocija, a ne okolnost, što znači da morate naći način kako da se nosite sa stresnim situacijama, ako ih već ne možete izbeći. Više zdravstvenih problema, uključujući i pad imuniteta, doneće vam hroničan stres usled strepnje da vas ne stignu neki problemi, nego onaj kratkoročni koji ćete doživeti suočavajući se sa njima. Zbog toga pokušajte da budete pozitivni i oprimistični, nasmejani i okruženi upravo takvim ljudima. Strah i panika svakako vam ne mogu pomoći, već samo stvoriti dodatan problem, što je važno zapamtiti i kada je u pitanju trenutna situacija sa korona virusom.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: