Napravite domaće bademovo mleko

Mleko i njegove korisne osobine se razlikuju u zavisnosti od vrste. Kravlje mleko je najzastupljenije i najviše korišćeno, ali pored njega se često koriste i kozje, sojino, bademovo, kokosovo, mleko od pirinča, od konoplje ili mleko od zobi.

Bademovo mleko se smatra jednom od najzdravijih i nutritivno najbogatijih vrsta mleka. Zdravije je od kravljeg, a ujedno sadrži više vitamina i minerala od sojinog i pirinčanog. Uopšte ne sadrži laktozu, ni kazein, mlečni protein koji je sličan glutenu, zbog čega je odlično za osobe koje su alergične na bilo koju od ovih supstanci. Ne sadrži zasićene masne kiseline ni holesterol, a bogato je Omega 3 masnim kislinama i proteinima.

Domaće pravljena mleka su uvek zdravija od onih prerađenih koje možemo kupiti u prodavnicama, pa vam zbog toga donosimo recept uz pomoć kog sami možete da napravite bademovo mleko.

Priprema: Šolju badema preko noći potopite u hladnu vodu i ostavite da odstoji minimum 8 sati kako bi se oslobodile fitinske kiseline koje se nalaze u njihovoj ljusci, a koje mogu smanjiti apsorpciju hranjivih materija. Potom ih ubacite u blender zajedno sa 5 čaša vode, 2 urme i nepunom kašičicom morske soli.
Za poboljšanje ukusa možete dodati kakao, čokoladu, cimet, vanilu ili neki drugi ukus po svojoj želji.

Nakon što ste sve sastojke izmiksali, smesu procedite i dobićete mleko koje možete i do 5 dana čuvati u frižideru. Ostatak smese možete iskoristiti za pravljenje kolača, a bademovo mleko osim za piće možete upotrebljavati i za skidanje šminke i čišćenje lica.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: