20 filmova koje morate pogledati ako još uvek niste

Dok provodimo još jedan vikend kod kuće, nestrpljivo iščekujući dane kada ćemo konačno moći da se vidimo sa porodicom i prijateljima od kojih smo odvojeni i da sa njima provodimo vreme u prirodi, kafićima ili gde god nam srce poželi, imamo priliku da odgledamo neke od najboljih filmova svih vremena. Nemoguće je sve ih nabrojati, ali odabrali smo 20 filmova koje vam preporučujemo da pogledate ukoliko još niste.

1. BEKSTVO IZ ŠOŠENKA (1994)

Svi pomalo imamo želju da “pobegnemo” iz samoizolacije, a kultni film Frenka Darabonta će nam pokazati da ipak nije toliko strašno biti u svom domu, kao i da je sloboda stanje duha. Sjajna glumačka ekipa koju čine Tim Robins, Morgan Friman i drugi briljantno dočaravaju dirljivu priču o iskupljenju.


2. KUM (1972)

Kultni film Frensisa Forda Kopole po istoimenom romanu Maria Puza postao je najgledaniji film o mafiji koji je ikada snimljen. Marlon Brando, Al Paćino, Džejms Kan i Dajana Kiton glume u uzbudljivoj priči o transferu moći u kriminalnoj dinastiji.


3. ŠINDLEROVA LISTA (1993)

U Poljskoj za vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, nemački preduzetnik i član Hitlerove partije Oskar Šindler postepeno postaje zabrinut za svoju jevrejsku radnu snagu nakon što postaje svedok njihovog progona od strane nacista. U režiji Stivena Spilberga, neverovatnu istinitu priču kroz crno-beli film dočaravaju briljantni glumci poput Lijama Nisona, Ralfa Fajnsa i Bena Kingslija.


4. LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA (1975)

Gledaoci će na trenutak imati osećaj da su bar malo “odlepili” u filmu, čija radnja se dešava u domu za duševne bolesnike, u režiji čuvenog Miloša Formana. Glavni lik koga tumači Džek Nikolson je sitni kriminalac koji pokušava da izbegne punu zatvorsku kaznu pretvaranjem da je lud, ali stvara sebi još veći problem kada dođe “pod palicu” glavne sestre Ratčed, koju tomači Luis Flečer i koju je IMDb proglasio za najvećeg filmskog zlikovca ikada.


5. FOREST GAMP (1994)

Predsednikovanje Kenedija i Džonsona, sukob u Vijetnamu, skandal u Votergejtu i drugi istorijski događaji odvijaju se kroz perspektivu stanovnika Alabame sa koeficijentom inteligencije od 75. Film Roberta Zemekisa u kojem glavne uloge tumače Tom Henks, Robin Rajt, Geri Sinis i Seli Fild predstavlja dirljivu priču o čoveku čija je jedina želja da se zbliži sa simpatijom iz detinjstva.


6. PSIHO (1960)

Najpoznatiji film legendarnog kralja neizvesnosti Alfreda Hičkoka predstavlja priču o sekretarici iz Feniksa koja krade $40.000 od klijenta svog poslodavca i bežeći od pravde prijavljuje se u zabačeni motel koji vodi mlad čovek, kontrolisan od strane svoje majke. Ako mislite da su za dobar horor film potrebni specijalni efekti i puno krvavih scena, “Psiho” će vas zastrašujuće prijatno iznenaditi.


7. PEVAJMO NA KIŠI (1952)

Svi znamo da su nekada filmovi bili nemi i da su u jednom trenutku dobili zvuk, ali ne razmišljamo o tome šta se dešavalo sa zvezdama nemih filmova koji su prelepo izgledali, ali su imali užasan glas. Kultni američki mjuzikl “Pevajmo na kiši” bavi se upravo tom temom, u režiji Stenlija Donena i Džina Kelija.


8. ČUDESNA SUDBINA AMELIJE PULEN (2001)

Verovatno najpoznatiji francuski film na svetu u koji je nemoguće ne zaljubiti se. Glavnu ulogu tumači Odri Tatu, a radnja filma smeštena je u delovima Monmartra. Film, koji pruža intrigantan pogled na savremen način života u Parizu, nominovan je za 4 Oskara Američke filmske akademije.


9. KAD JAGANJCI UTIHNU (1991)

Ima li bolje atmosfere za horor film od te da smo zaključani u svojim domovima, a sve ulice su puste? Gledajući ovaj dvočasovni film ćete shvatiti zašto je Entoni Hopkins dobio Oskara za najbolju glavnu ulogu iako se u filmu pojavljuje samo 16 minuta. Ulogu FBI kadetkinje koja pokušava da razotkrije serijskog ubicu uz pomoć manipulativnog kanibala (Hopkins) tumači Džodi Foster.


10. ŽIVOTI DRUGIH (2007)

Izvrsna nemačka psihološka drama sa elementima špijunskog filma je debitantsko ostvarenje režisera Florijana Henkela. Priča je smeštena u doba Hladnog rata, u socijalističkoj Istočnoj Nemačkoj, gde se nadziranje potencijalnog državnog neprijatelja pretvara u zataškavanje istine zarad podrivanja trulog sistema.


11. KUM 2 (1974)

Retko se drugi deo nekog filma približi uspehu prvog dela, ali je “Kum 2” mnogim gledaocima bolji od prvog. Priča prati rane dane i karijeru protagoniste Vita Korleonea 1920-ih godina u Njujorku, kao i kasnije širenje kriminalne mreže Korleone pod kontrolom sina Majkla.


12. VRTOGLAVICA (1958)

Ovaj psihološki triler koji govori o opsesiji i obmani, sam Hičkok je proglasio svojim najličnijim filmom. Radnja počinje kada Skoti Ferguson (Džejms Stjuart) shvati da pati od vrtoglavice, stanja izazvanog strahom od visine, a komplikuje se kada postaje opčinjen misterioznom ženom.


13. ROMA (2018)

“Roma” je sentimentalno putovanje Alfonsa Kuarona u Meksiko ranih sedamdesetih, i ujedno je njegovo najkompletnije filmsko delo do današnjeg dana. Narativna gradacija diskretno i lagano uvlači nas u priču o dadilji, koja svoje lične lomove nevinim osmehom, marljivim radom i žrtvovanjem prikriva od bogate familije, koja joj je pružila utočište od bede i siromaštva, odnosno bekstvo od čamotinje meksičkih favela.


14. ŽIVOT JE LEP (1997)

Roberto Benini tumači maštovitog konobara Gvida, koji zajedno sa ženom i petogodišnjim sinom završava u koncetracionom logoru u Italiji za vreme Drugog svetskog rata. Uprkos svim strahotama sa kojima se suočavaju, on nalazi način da ubedi sina da je u pitanju samo igra. Film je osvojio tri Oskara i smatra se jednim od najboljih italijanskih, ali i svetskih filmova devedesetih.


15. RAZJARENI BIK (1980)

Bez sumnje najbolje zajedničko ostvarenje Martina Skorsezea i Roberta De Nira. De Niro daje zadivljujići portret čoveka čija životinjska narav leži pritajena, uvek spremna da snagom erupcije izbije na površinu. Žive i beskompromisno brutalne scene borbe u ringu su postale čuvene zbog svoje realnosti.


16. KAZABLANKA (1942)

Jedan od tri najbolja filma ikada po IMDb-u dočarava Kazablanku: marokanski grad u koji se lako ulazi, ali iz koga se teško izlazi, naročito ako je vaše ime na vrhu liste osoba koje nacisti traže. Glavne uloge tumače Hamfri Bogart i Ingrid Bergman, uz kultne rečenice iz filma za koje ste sigurno do sada čuli, ali niste znali odakle potiču.


17. ZBOGOM LENJINE (2003)

Fantastično ostvarenje nemačke kinematografije i jedan od najboljih evropskih filmova opisuje Istočnu Nemačku 1989. godine i mladića Aleksa koji protestuje protiv tadašnjeg socijalističkog režima. Njegova majka, zaljubljenik u socijalizam, doživljava srčani udar, pada u komu i budi se posle nekoliko meseci propustivši glavni događaj – rušenje Berlinskog zida. Aleks mora da sačuva zdravlje svoje mame, koja ne sme da doživi nijedan šok, te učini sve u njegovoj moći da ona misli da socijalizam i dalje postoji.


18. VELIKI DIKTATOR (1940)

Slavni, ali i kontroverzni film snimljen u jeku Drugog svetskog rata, predstavlja spoj satire na nacizam i tragikomedije. Film je režirao i glavnu ulogu tumači Čarli Čaplin, a oštrica priče, nažalost, i danas nosi relevantnost i težinu.


19. PROHUJALO S VIHOROM (1939)

Otmen svet kavaljera i njihovog poslednjeg naklona na “Starom jugu”, zamlji gospode i pamučnih polja u SAD, predstavljen je kroz priču o vitezovima i lepim damama, gospodarima i robovima. Glavne uloge tumače legendarni Klark Gejbl, Vivijen Lej, Tomas Mičel i Barbara O’Nil.


20. GRAD BOGOVA (2002)

U brazilsko-francuskoj koprodukciji filma Fernanda Miralesa opisan je razvojni put organizovanog kriminala u Rio de Ženeiru. Priča, zasnovana na istinitim činjenicama, počinje kasnih šezdesetih godina prošlog veka i prati događaje do početka osamdesetih, a glavni lik je, uslovno rečeno, “Božiji grad”, odnosno siromašno predgrađe koje je za nešto više od 10 godina postalo jedan od najopasnijih delova grada.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: