Kako uvesti zdrave navike u svakodnevnu rutinu

Situacija koja traje sada već čitavu godinu u mnogim segmentima života uticala je na sve nas. Od tog trenutka pa do sada mnogi su promenili svoj tempo i ritam života kao i svoje svakodnevne navike koje su se svrstavale u rutinu. Čini se “preko noći” kao centralna tema našle su se “zdrave navike”, a posebno su postale važne one koje se tiču zdrave ishrane.

Zdrava ishrana, pa čak i osnovne zdrave navike pojmovi su koje mnogi pominju, ali ih ne razumeju u potpunosti. Ono što je ključ svega jeste balans. Svaka promena dolazi postepeno i zahteva želju i upornost. Kroz naredne primere podsetićemo vas koliko naizgled obične i male stvari mogu učiniti da se osećate lepše, svežije i uživate u procesu stvaranju zdravih navika.

Na prvom mestu nalazi se voda

Unošenjem dovoljne količine vode osetićete značajnu razliku u odnosu na dane kada popijete samo jednu ili dve čaše vode. Optimalni dnevni unos vode je između jedan ipo i dva litra. Ukoliko ste redovno fizički aktivni, kao i tokom jakih vrućina dnevni unos vode se povećava. Pravilna hidratacijа od velike je važnosti za naš organizam. Baš kao što redovno koristimo hidrantne kreme za lice i telo i dajemo sjaj i lepotu našoj koži, veću efikasnost postižemo upravo redovnim unosom vode. Neke od beneficija redovne hidratacije su povećana energija, održavanje telesne težine, brži metabolizam, lepša koža.

San – jako je važno da se dobro i dovoljno naspavate

Poznato je da nam je u proseku potrebno 6 do 8 sati sna. Ipak ova količina je individualna i dosta zavisi od uzrasta. Deci je potrebno i do 13 sati sna, mladima do 18 godina treba 9 sati sna, a odraslima uglavnom između 6 i 9 sati. Blagodeti kvalitetnog i dobrog sna su veliki. Pre svega čini nas odmornim, vedrim, pomaže nam u redovnom funkcionisanju tokom dana, omogućava nam mnogo više snage i koncentracije, a dugoročno štiti naše srce i kardiovaskularni sistem.

Ukoliko se ipak javi nedostatak sna, posledice sa kojima se možemo susresti su mnogoborojne, a neke od njih su: pad koncentracije, pad imunog sistema, gojenje, suva koža, pojava bora, a u najgorim slučajevima može doći do ozbiljnih bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i srčani udar.

Unosite sveže namirnice i trudite se da pripremate obroke

Izborom namirnica koje unosimo u toku dana direktno utičemo na celokupno funkcionisanje organizma tokom dana. Jako je važno da biramo sveže i prave namirnice koje sadrže sve hranljive materije koje su nam potrebne.

Nikada ne preskačite doručak. Doručak je zaista najbitniji obrok i predstavlja start našeg dana. Namirnice koje biramo za ovaj deo dana poželjno je da budu bogate proteinima i mastima jer će nas one dugo držati sitim.

Uravnotežena ishrana je najbolja za naš organizam. Pod tim se podrazumeva da imamo 3 glavna obroka i ukoliko nam je potrebno užinu koja sadrži voće. Izbalansirana ishrana podrazumeva unos dobrih masnoća, proteina i vlakana.

Smanjite stres

Čuvajte svoje mentalno zdravlje baš kao što čuvate fizičko. Živimo u vremenu interneta, društvenih mreža, nedostatka vremena, konstantnog pritiska koji izaziva stres, zbog čega je jako bitno da naše misli usmerimo na pozitivne stvari. Trudite se da konstantno radite na sebi, okružite sebe ljudima koje volite i koji vas zasmejavaju, promenite okruženje – prošetajte, i u svakom danu pronađite malo vremena za sebe i počastite se čitanjem dobre knjige, meditacijom, jogom ili dobrim treningom i napunite baterije.

Krećite se što više

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije 30 minuta umerene fizičke aktivnosti tokom 5 dana u nedelji je dovoljno za postizanje vidnih reziltata koje se tiču vašeg zdravlja.

Naravno ukoliko ne možete vežbati prema preporukama, nemate vremena za teretanu ili vas neke povrede u tome sprečavaju, izaberite bilo koju fizičku aktivnost u skladu sa svojim mogućnostima i zdravstvenim stanjem. Redovna šetnja može biti jedan od najboljih izbora, ali i vožnja bicikla, trčanje ili jednostavno 10 minuta vežbi u vašem domu.

Kako biste dodatno pomogli svom telu praktikujte istezanje. Istezanje je važno za postizanje fleksibilnosti i ukoliko ga radite odmah pri ustajanju učinićete da u toku dana sve završavate sa lakoćom. Ipak ukoliko nemate vremena za jutarnje istezanje obavezno to učinite pred spavanje i opustite svoje telo na samom kraju dana.

A kako se dodatno ne biste opterećivali raznim informacijama planirajte. Planiranje, zapisivanje i dobra organizacija su ključ uspeha. Vrlo malo organizacije nas može poštedeti dodatnog stresa, glavobolje ili osećaja da zaboravljamo na sebe zbog velikog broja obaveza i biće vam veoma korisno pri sticanju novih zdravih navika.

I ne zaboravite, sve ovo radite zbog sebe, vašeg tela, duha i osmeha.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: