5 razloga zbog kojih želimo da posetimo Kopenhagen

Jedna od stvari koja nam najviše nedostaje proteklih godinu dana jesu putovanja. Iako još uvek o njima možemo samo da maštamo, nadamo se da će se u narednim mesecima situacija promeniti i da ćemo imati priliku da obiđemo neka od mesta sa svoje liste želja. Iako su mnogima prva na spisku romantična italijanska i francuska mesta ili egzotične destinacije, mi vam predlažemo da na svoju listu dodate Kopenhagen. Otkrivamo vam 5 razloga zbog kojih bi trebalo da posetite ovaj skandinavski grad koji je više puta proglašavan za najbolji grad za život, a nosio je i titulu Zelene prestonice Evrope.

GRAD SREĆE

Potraga za srećom postala je imperativ modernog čoveka, ali u tome svakako prednjače Skandinavski narodi, koji su već godinama neprikosnoveni prvaci na lestvici najsrećnijih. U Kopenhagenu postoji Institut za istraživanje sreće, Danci su osmislili koncept “hygge”, koji je postao globalni trend, a upravo u ovom gradu je otvoren i prvi Muzej sreće. Ukoliko želite da naučite kako da budete srećniji, upravo danska prestonica je pravo mesto za to.

BICIKLIRANJE

Danci su poznati kao veoma ekološki svesna nacija, pa je Kopenhagen tako postao jedan od gradova na svetu u kojem se najviše koristi bicikl. I ne čudi da su srećni i veseli, jer na ulicama niko ne trubi, nema gužve u saobraćaju i sve je prilagođeno biciklistima. Nemojte se iznenaditi ako vidite držvane funkcionere kako upravo ovim sredstvom odlaze na posao, ili dansku princezu koja biciklom vozi decu u školu. Upravo bicikliranje je najbolji način da kao turista obiđete Kopenhagen i doživite grad u pravom smislu te reči.

GASTRONOMIJA

Kopenhagen se već više od decenije nalazi na samom vrhu gastro scene. Brojni restorani i kafići ponosni su na svoju ponudu, ali i na enterijer koji oduševljava turiste. Severnjaci su trenutno najveći inovatori u svetskoj gastronomiji. S obzirom na vrlo razvijenu svest o očuvanju sredine, fokus je na lokalno proizvedenim namirnicama i prirodnim alkoholnim pićima. Najbolja pica na svetu nije proglašena u Italiji, već upravo u Kopenhagenu. Isto važi i za takose, ali i za čizkejk. A u danskoj prestonici čeka vas i Noma, najbolji restoran na svetu i jedinstveno gastronomsko iskustvo. Ipak, mnogo pristupačniji je “Torvehallerne” market, otvorena pijaca sa “street food” ponudom kakvu ne možete ni da zamislite. Ovde ćete pronaći svežu ribu, voće, povrće, najfinje čokolade, sireve, popićete najbolju kafu i možete probati tradicionalne sendviče.

MUZEJI

Besplatan obilazak glavne istorijske i kulturne državne institucije, Nacionalnog muzeja u Kopenhagenu, prava je prilika za upoznavanje sa danskom istorijom, državom i narodom još od vremena Vikinga, preko srednjeg veka i renesanse, pa sve do danas. Muzej ima i poseban program namenjen deci u kojima oni “postaju” Vikinzi, odnosno oblače tradicionalnu vikinšku odeću i zabavljaju se starim igračkama. Takođe, i druge muzeje Kopenhagena određenim danima možete obići besplatno.

MODA

Poslednjih godina sve se češće može čuti da je Kopenhagen postao nova prestonica stila. Svojom ponudom uspešno parira slavnoj četvorci, novinari, urednici i influenseri ne propuštaju nedelju mode u Kopenhagenu, a fotografije “street style” izdanja sa oduševljenjem obilaze ceo svet. Zahvaljujući mladim dizajnerima, danska modna scena se nalazi u usponu, a sve je počelo velikim uspehom lokalnog brenda “Ganni”. Danci obožavaju domaće brendove i koncept prodavnice. Nećete moći da ne primetite na ulicama nasmejane dame savršenog stila u jednobojnim ili neutralnim modelima savršenog kroja koje nose u slojevima na ležeran način.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: