Simptomi koji ukazuju na nedostatak magnezijuma u organizmu

Magnezijum je jedan od minerala neophodnih za mnoge fiziološke procese u ljudskom organizmu, ali ni uprkos tome mu se ne pridaje dovoljno značaja. Posle kalcijuma, gvožđa i cinka, sledeće mesto rezervisano je za magenzijum.

Ovaj mineral koriste svi organi u našem telu. Najviše ga ima u mišićima, kostima, crevima, važan je za srce i bubrege.

Nepravilna ishrana, odnosno preteran unos slatkiša, gaziranih pića, kofeina, ali i previše konzumiranja hrane bogate kalcijumom su glavni uzročnici koji dovode do nedovoljnog unosa magnezijuma u organizam. Takođe, istrošena zemljišta tretirana herbicidima i pesticidima nisu dovoljno kvalitetna, pa samim tim biljke koje tu izrastu imaju manjak ovog minerala.

Ako ste hronično umorni, imate problem sa nesanicom i apetitom, česte grčeve u mišićima, ako ste nervozni, depresivni ili imate česte promene raspoloženja, kao i hormonske probleme, glavobolje, migrene ili zatvor verovatno imate manjak magnezijuma u svom organizmu.

Izbalansiranom ishranom, unosom namirnica bogatim magnezijumom kao što su blitva, spanać i drugo zeleno lisnato povrće, bademi, skuša i losos, seme bundeve, crna čokolada i kakao, banane, mleveni lan možete nadoknaditi nedostatak ovog minerala. To takođe možete učiniti uzimanjem određenih suplemenata. O upotrebi i konzumiranju magnezijuma konsultujte se sa svojim lekarom.

Takođe, jako je važno izbalansirati i unos drugih vitamina i minerala,a najviše kalcijuma, vitamina D3 i K2. Ovi vitamini i minerali deluju u sinergiji jedan sa drugim.  Preteran unos magnezijuma može da dovede do dijareje, mučnine, bolova u stomaku i aritmije.

Ako ignorišete simptome koji ukazuju da imate nedostatak magnezijuma neke od posledica koje mogu da vam se dogode jesu epilepsija, osteoporoza, depresija, demencija, Parkinsonova bolest, srčane smetnje, dijabetes tipa 2, anoreksija, arteroskleroza, kao i mnoga druga oboljenja.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: