Prokelj: Bogata riznica zdravlja i biljka sreće

Koliko nas redovno koristi prokelj u svojoj ishrani? Reklo bi se da samo mali procenat ljudi uopše zna koliko je ovo povrće zdravo, pa samim tim prokelj nije zastupljen u našoj ishrani onoliko koliko bi trebalo. S obzirom da je sezona prokelja, ispravite grešku i neka se ova pomalo zaboravljena biljka već danas nađe na vašoj trpezi.

Prokelj je povrće iz familije kupusa, a i izgledom podseća na minijaturni kupus. Nije bogat kalorijama, ali zato minerala, vlakana, biljnih proteina i vitamina ima u izobilju. Ako ga previše kuvate, prokelj razvija specifičnu gorčinu i gubi hranljive sastojke. Najbolje ga je pripremati istog dana ili sutradan, nakon kupovine, a do pripreme ga čuvati u frižideru. Uvek birajte manje i zelenije glavice jer su one svežije i bogatije hranljivim sastojcima.

Prokelj je povrće koje sadrži značajne količine vitamina C i K, dok nešto manje ima vitamina A i kompleksa B vitamina, sadrži i folnu kiselinu, omega 3 i omega 6 masne kiseline, kao i dijetetska vlakna. Prokelj sadrži i razne minerale: gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum, cink i natrijum.

Ovaj moćni kupuščić izuzetan je izvor antioksidanasa, ali i pomaže ublažavanju velikog broja zdravstvenih tegoba. Veoma je značajani u podizanju imunog sistema, što je veoma važno u ovim hladnim zimskim danima jer postiže antivirusno i antibakterijsko delovanje, reguliše varenje, detoksikuje organizam, čuva kardiovaskularni sistem, pomaže mršavljenju, poboljšava pamćenje, čuva vid, snižava holesterol, preventivno deluje na nastanak kancera, reguliše san, popravlja raspoloženje. Prokelj je veoma efikasan u popravljanju DNK oštećenja koja prouzrokuje kancer. Istraživanja su pokazala da ovo povrće povećava gustinu kostiju i smanjuje rizik od fraktura kod pacijenata sa osteoporozom.

Prokelj je veoma hranljiv i prijatnog je ukusa. Možete ga jesti kao salatu ili prilog, a od njega možete pripremati i razne čorbe, možete ga pohovati, zamrzavati ili kiseliti.


Prokelj mnogi zovu i biljkom sreće, što nije slučajno. U prokelju postoji jedna važna amino kiselina koja se zove triptofan koja izaziva stvaranje serotonina, odnosno hormona sreće.

Ako se prokelj kuva u vodi, određena količina pomenutih jedinjenja degradira. Ne preterujte sa termičkom obradom, jer će prokelj biti premekan i siv, a imaće opor i internzivan ukus koji mnogi ne vole.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: