Blagodeti svakodnevne šetnje

Pandemija koronavirusa koja ne jenjava, strah, neizvesnost, nedostatak društevnog života, nemogućnost putovanja – sve to stvara nam stres već gotovo godinu dana. A stres je jedan od najvećih uzročnika mnogih bolesti i zato je vreme da ga se rešimo. Imamo odlično rešenje – krenite u šetnju.

Šetnja je najjednostavniji, najlakši i najjeftiniji način da se aktivirate i unapredite svoje zdravlje, a njene koristi su višestruke.

Smanjuje rizik od Alchajmera

Šetnja je dobra za um i mentalno zdravlje. Jedna studija sa Univerziteta u Virdžiniji je pokazala da su muškarci između 71 i 93 godine, a koji su hodali preko pola kilometra dnevno imali manju učestalost demencije i Alchajmerove bolesti.

Poboljšava zdravlje srca i smanjuje krvni pritisak

Svakodnevna šetnja preporučuje se svim pacijentima koji imaju problema sa zdravljem srca jer može biti velika pomoć u njegovom jačanju, a takođe ima pozitivan efekat na regulisanje krvnog pritiska.

Poboljšava raspoloženje

Ako se osećate loše i depresivno, rešenje ovog problema može biti u šetnji. Prema jednoj studiji pokazalo se da su osobe koje se šetaju između 30 i 45 minuta svakog dana, pet dana u nedelji, bolje raspoloženje i da su im se smanjile depresivne misli. Takođe, ukoliko se odlučite da šetate u prirodi, čist vazduh i zvuci prirode umirujuće će delovati na celokupan nervni sistem.

Pomaže u mršavljenju i toniranju mišića

Brza šetnja je odličan način da potrošite kalorije i dođete do željene figure. Šetnja tonira noge, zadnjicu i stomak, daje definiciju listovima i zadnjoj loži i podiže zadnjicu.

Smanjuje rizik od kancera i štiti od brojnih bolesti

Redovna šetnja poboljšava zdravlje debelog creva i smanjuje rizik od dobijanja raka debelog creva, ali i raka dojke, pobeđuje glaukom jer može smanjiti očni pritisak, ojačava kosti, smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2 i poboljšava zdravlje pluća.

Doprinosi kreativnom razmišljanju i poboljšava fokus

Naučnici sa Univerziteta Stanford su dokazali da dok hodate, u zavisnosti od okruženja, dobijate ideje koje možete dalje iskoristiti u svom privatnom i poslovnom životu. Takođe, odlazak u šetnju opušta um, eliminiše mnogo negativnih posledica prethodnih stresnih dešavanja i poboljšava fokus.

Zato sledeći put nemojte da vas mrzi da prošetate do prodavnice, uživajte u šetnji ljubimca, a prijateljima predložite da druženje u kafiću zamenite šetnjom.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: