Kako naći motivaciju za vežbanje

Od ponedeljka se počinje sa vežbanjem. Pitanje je naravno koji je taj ponedeljak, jer čekajući taj savršeni dan često prođu nedelje i meseci, nekada i godine. Neka sutra bude taj ponedeljak.

A i kada konačno dođe taj idealan dan za početak, iako ste napravili veliki korak, unutrašnja borba se tu ne prekida. Nakon prvog treninga važno je održati motivaciju i za sledeći, i za onaj peti, i deseti, i za sledeći mesec, sve dok vam vežbanje ne pređe u naviku, dok ga ne zavolite i uvidite sve njegove prednosti. Kako bismo vas motivisali da u hladnim zimskim danima ustanete ranije iz kreveta i odete na trening, da pravo iz kancelarije produžite u teretanu i preskočite piće sa prijateljima zbog vežbanja, u nastavku vam donosimo savete.

POSTAVITE SEBI CILJ

Jedan od ključnih aspekata motivacije je postavljanje cilja koji želite da postignete. Bez obzira da li je to da uđete u stare farmerke, izgubite kilažu, poboljšate zdravlje, popravite kondiciju ili nabacite mišiće, važno je da imate jasan cilj i da odredite rok u kom ćete ga ostvariti. Takođe, važno je da cilj bude realan, jer ukoliko postavite nedostižan cilj brzo ćete se razočarati i odustati od treniranja.

NAPRAVITE PODSETNIK SA MOTIVACIJOM

Važno je da svakog dana podsećate sebe na cilj koji ste postavili i dodatno se motivišete. Možete na vidna mesta ostaviti motivacione poruke ili fotografije modela koje će vas motivisati da vaše telo izgleda poput njihovih. Takođe možete koristiti neku od aplikacija za motivisanje i podsećanje na trening.

PRONAĐITE DRUŠTVO ZA VEŽBANJE

Jedan od najboljih načina da se naterate da odete na trening onih dana kada vam se nikako ne ide je da imate nekog ko će vas pokrenuti. Vežbanje je, kao i mnoge druge stvari, često lakše u društvu. Pronađite nekog sa kim ćete trenirati, neka vam to postane ritual, povežite trening sa druženjem i međusobno se motivišite i takmičite.

MENJAJTE TRENING

Ukoliko na svakom treningu ponavljate iste vežbe, ova monotonija će vam brzo dosaditi i demotivisati vas. Menjanjte vežbe, a nekada je potrebno promeniti i vrstu treninga ukoliko otkrijete da vam trenutni ne odgovara. Važno je samo da ne odustajete.

SLUŠAJTE MUZIKU DOK VEŽBATE

Omiljena muzika odličan je pokretač. Ona popravlja raspoloženje, smanjuje stres i motiviše vas. Stavite slušalice u uši, pustite pravu pesmu i dobićete novu energiju za vežbanje.

ODLUČITE SE ZA ZDRAVU ISHRANU

Zdrava ishrana veoma je važan dodatak vežbanju. Ne samo što će uz nju vaši rezultati iz teretane biti vidljiviji, već će vam uravnotežena ishrana dati energiju za vežbanje, čuvati vas od pada imuniteta do kog može doći kada počnete da trenirate, a treninzi će vam padati lakše nego kada se najedete nezdrave hrane.

NAGRADITE SEBE POSLE TRENINGA

Kako biste se dodatno motivisali, udovoljite sebi nekom sitnicom posle treninga. Opustite se u toploj kupki, odmorite uz omiljeni film, kupite sebi sitnicu ili pojedite omiljeno jelo. Jer upravo ste učinili nešto veoma važno za svoje zdravlje i zaslužili ste nagradu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: