Kako da ublažite mučninu u trudnoći

Trudnoća je najlepši dar za svaku ženu, međutim ona na različite načine utiče na ženski organizam i sa sobom donosi brojne kako fizičke tako i psihičke promene. Jedna od prvih nelagodnosti sa kojom se suočava veliki broj žena u drugom stanju je mučnina.

Mučnine mogu biti veoma neprijatne. Karakteristične su za prvi trimestar, ali se neretko dešava da potraju i do kraja trudnoće. Kako biste ublažili mučninu potrebno je da se pridržavate sledećih saveta.

Unosite dovoljne količine tečnosti kako ne biste dehidrirali (najmanje dve litre u toku dana).

Ukoliko imate normalnu trudnoću, koja ne iziskuje mirovanje, poželjno je da šetate i vežbate, jer na taj način možete sprečiti mučninu.

Jedite češčće i manje obroke. Potrudite se da imate 5 do 6 manjih obroka u toku dana koji se lakše vare. Orašasti plodovi, suvi keksići, kisela hrana, jogurt ili mleko uvek su dobar izbor kada su mučnine u pitanju. Izbegavajte prejedanje, gazirane i zaslađene napitke.

Odmarajte kada god osetite potrebu i obezbedite sebi dovoljnu količinu sna. Ne ustajte naglo iz kreveta.

Vodite računa o oralnoj higijeni. Neprijatan zadah na koji se žale mnoge trudnice može biti jedan od uzročnika mučnine, pa je potrebno više puta u toku dana da perete zube.

Osetljivost na mirise je samo jedna od neobičnih pojava karakterističnih za trudnoću. Neki mirisi vam mogu izazvati nagon za povraćanjem dok oni sveži poput mirisa citrusa mogu da ublaže mučnine. Na tufer možete nakapati nekoliko kapi citrusnih eteričnih ulja i mirisati ih kada vam postane muka.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: