Kako motivisati decu da se zdravo hrane

Za pravilan razvoj dece potrebno je da vodimo računa o njihovom zdravlju koje se pre svega zasniva na pravilnoj ishrani, redovnoj fizičkoj aktivnosti i dovoljnoj količini sna. Gotovo da ne postoji roditelj kome nije važno da mu dete bude zdravo, ali se neretko susrećemo sa problemom pronalaženja adekvatnih načina kako da deca pihvate i zavole zdrave namirnice. Zbog toga smo vam pripremili nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da svoje mališane motivišete da se zdravo hrane.

Svojim ponašanjem detetu dajte primer

Roditelji često zaboravljaju da svojim ponašanjem utiču na vaspitanje dece, jer nas mališani posmatraju i kada toga nismo svesni, a potom nas oponašaju. Deca su odraz roditelja i zato je veoma važno da shvatite da oni neprestano uzimaju sve vaše obrasce ponašanja i primenjuju ih. Nemojte da im govorite da su gazirani napici štetni, a potom pred njima da ih pijete.

Zdrave navike detetu usađujte od samog početka

Mnogi stručnjaci se slažu da se znatno lakše usvajaju navike sa kojima počnete od samog početka detetovog života. Usmeravajte dete na zdravu hranu i fizičku aktivnost od malih nogu. Ukoliko takva pravila niste uspostavili na vreme ne znači da je kasno da sa njima počnete u bilo kom trenutku.

Ostanite dosledni

Kako biste ostali dosledni potrebno je da postoji kontinuitet, da u svakom trenutku budete zagovornik zdravog načina života i da od toga ne odustajete. Što češće budete spominjali deci kroz različite primere koliko je važno da se zdravo hrane i budu fizički aktivni, oni će vremenom usvojiti to kao naviku koje će se pridržavati i u situacijama kada vi niste u njihovom prisustvu. Potrebno je da budete strpljivi i da ne odustajete od postavljenih ciljeva.

Uputite bliske ljude u vaša pravila

Ako doneste odluku da vaše dete ne jede nezdrave namirnice ili da ih jede u ograničenim količinama zamolite bliske ljude da mu ne kupuju slatkiše, grickalice i prerađene napitke, jer ponekad ni odrasli ne mogu da im odole, a možete zamisliti pred kakvim se iskušenjem tek mališani nalaze u takvim situacijama.

Deca treba da učestvuju u kupovini i pripremi hrane

Upotreba sveže, neprerađene hrane je jedini način da detetu priuštite ishranu kakva mu je potrebna. Ukoliko vaši mališani budu učestvovali u biranju i kupovini voća i povrća, a potom vam pomagali u njihovoj pripremi verovatno će poželeti i da pojedu to što su spremili. Dodatno motivišite dete tako što ćete ga iskreno pohvaliti za pomoć oko pripreme, a nakon ručka ga možete nagraditi zdravom čokoladom. To će ga zasigurno obradovati.

Kreativno dekorišite i servirajte hranu

Pustite mašti na volju, budite kreativni i dekorišite hranu na najrazličitije načine koji će biti zanimljivi vašim mališanima, a potom je servirajte u njihovim omiljenim tanjirima. Ukoliko ipak niste dovoljno inspirisani na internetu možete pronaći veliki broj tutorijala na ovu temu. Važna je dobra volja.

Najvažnije od svega je da budete uzor svom detetu i da vodite računa da vaše ponašanje bude u skladu sa pravilima kojima ga učite. Kao i za sve druge velike stvari u životu i za odgajanje deteta vam je potrebno pre svega mnogo ljubavi, strpljenja i tolerancije.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: