Da li znate koja je najprodavanija namirnica na svetu?

Kada se pomene najprodavanija namirnica možda prvo pomislite na hleb ili mleko, ali ukoliko biste tako odgovorili na ovo pitanje pogrešili biste. Možda će vas iznenaditi, ali tačan odgovor je – banana. Ako ste se nekada pitali zašto je u svakom supermarketu šifra za bananu 1, odgovor je upravo taj da je to namirnica koja se i najviše meri na kasi. Omiljena hrana majmuna, ispostavilo se da je i omiljena hrana ljudi. Dobra vest je da je ovo tropsko voće izuzetno zdravo i da ga možete jesti bez griže savesti.

Prve sadnice banana u svetu se beleže u Maleziji pre oko 4000 godina. U Americi su se banane pojavile tek polovinom 19. veka. Najveći proizvođač banana na svetu je Indija, koja je odmah iza Afrike gde su banane prirodno nastanjene i gde ne postoje veštački zasadi. U svetu se svake godine pojede više od 100 milijardi banana.

Banane su bogate vitaminom B6 i vitaminom C, kao i kalijumom. A razloga zbog kojih treba da ih uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu, ako već niste je mnogo.

Banana pomaže u borbi protiv depresije zbog visokog nivoa triptofana, belančevine koji se pretvara u serotonin, hormon sreće.

Vitamin B6 koji se nalazi u banani reguliše nivo šećera u krvi te pomaže u podizanju raspoloženja i ublažavanja PMS simptoma.

Velike količine gvožđa u bananama omogućavaju i stimulišu proizvodnju hemoglobina te na taj način smanjuju šanse oboljenja od anemija, ali i pomažu u izlečenju.

Visok sadržaj kalijuma u banani, pomaže u borbi protiv visokog krvnog pritiska te time štiti organizam od srčanog i moždanog udara.

Banane svojim sastojcima prirodno deluju protiv kiselosti organizma, što ih čini idealnim saveznikom u borbi protiv gorušice.

Banana deluje kao probiotik jer potpomaže razvoj dobrih bakterija u crevima.

Idealna je hrana za bebe, jer ne izaziva alergije, lako se vari i dobar je izvor energije. Banana je prvi izbor kod uvođenja čvrste hrane u bebin režim ishrane.

Još jedna dobra strana banane, koju ne treba zanemariti, jeste da je odličan izbor za brzu užinu. Zato nemojte tražiti izgovore da vam je za pripremu zdravog obroka potrebno mnogo vremena i uslova, već spakujte bananu i imaćete užinu za sebe ili dete u svakom trenutku gde god da se nalazite.Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: