Manifestacija “Tesla dani 2019” povodom rođendana jednog od najblistavijih umova čovečanstva

Jedan od najblistavijih umova čovečanstva, veliki inovator, jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike – Nikola Tesla.

Rođendan Nikole Tesle obeležava se 10. jula manifestacijom “Tesla dani”, kulturnom rutom kroz gradove Evrope i Amerike.

Ovogodišnja manifestacija “Tesla dani”, šesta po redu, proteći će u znaku daljeg umrežavanja i međunarodne saradnje, kako bi ruta “Putevima Tesle” ušla već tokom leta u proces sertifikacije i postala zvanična ruta Saveta Evrope, ističu predstavnici Klastera puteva kulture.

Zanimljivim susretima, eksperimentima, predavanjima, obilascima, izložbama, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće u okviru kulturno – turističke rute “Putevima Tesle” proslavljen 10. jul.

“Tesla dane” organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i čak pet fakulteta u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i SAD. Svake godine specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju članice i saradnici Klastera.

Međunarodna ruta “Putevima Tesle” u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na “Putevima Tesle” je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Hrvatski deo rute obuhvata Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle, Karlovac – grad u kome je završio gimnaziju, Zagreb i Tehnički muzej “Nikola Tesla”, kao i stare hidroelektrane Ozalj i Krka.

Nikola Tesla je 1878/1879. živeo i prvi put u životu radio u Mariboru, zato je i ovaj grad značajan za razvoj evropskih “Puteva Tesle”.

Ruta obuhvata i Grac i Prag, s obzirom da je Tesla u ovim gradovima studirao, zatim Budimpeštu, Strazbourg i Pariz jer je tu radio i ostavio traga, i naravno SAD gde je proveo veći deo svog života.

Tesla dani 2019 – program u Beogradu

Muzej Nikole Tesle (Krunska 51)
Sreda, 10. jul 2019. (10.00-20.00)
Povodom Teslinog rođendana, Muzej Nikole Tesle poklanja besplatan ulaz za sve posetioce.

Muzej nauke i tehnike (Skender-begova 51)
Sreda, 10. jul 2019. (10.00-20.00)
Povodom Teslinog rođendana i ovaj muzej poklanja besplatan ulaz za sve posetioce.

Tesla adrenalin escape room (Simina 9a)
Sreda, 10. jul 2019.
Tesla Escape Room sa specijalnim popustom

Galerija “Čubrilo”, Kula na Gardošu
10-31. jul 2019.
Izložba posvećena Nikoli Tesli

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: