7 razloga da još više zavolimo kajsije

Jedan od razloga zbog kojih volimo leto je raznovrsno voće u čijim slatkim i osvežavajućim ukusima uživamo u vrelim danima. Kajsije su sezonsko voće koje volimo u različitim oblicima; sirove, sušene, u napicima, džemovima i poslasticama.

Iz Kine, odakle vode poreklo, na Sredozemlje ih je doneo Aleksandar Veliki, a u staroj Grčkoj za ovu voćku mislili su da je “zlatno jaje sunca”. Popularnost kajsija kroz istoriju povezana je sa brojnim zdravstvenim koristima koje nam pruža zbog svojih jedinstvenih organskih jedinjenja, hranljivih materija, vitamina i minerala. Donosimo vam 7 dobrobiti koje po naš organizam ima konzumiranje kajsija, a zbog kojih verujemo da ćete ovu voćku zavoleti još više.

Poboljšavaju varenje

Kajsije su izuzetno bogate vlaknima i, samim tim, dobre za bolje pokretanje creva. Vlakna stimulišu želudačne i crevne sokove koji pomažu apsorpciju hranljivih materija i razgrađuju hranu radi lakše probave, a tako podstiču i rad metabolizma.

Čuvaju vid

Vitamini A i E nalaze se u kajsiji, a oni su važni za očuvanje zdravlja očiju. Sastojci poput zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.

Pomažu u mršavljenju

Kajsije su vrlo hranjive, a niskokalorične, zbog čega se preporučuju svima koji žele da smršaju. Odličan su izbor za međuobrok za one koji su na dijeti jer brzo zastite.

Poboljšavaju zdravlje srca

Ova voćka odličan je način da zaštitite srce od širokog spektra bolesti, uključujući aterosklerozu i srčani udar, a štite i od moždanog udara. Velika količina vitamina C, kao i kalijuma i dijetalna vlakna, doprinose dobrom zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Jačaju kosti

Kajsije imaju skoro sve minerale potrebne za rast kostiju kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Zbog toga ishrana bogata kajsijama može osigurati zdrav rast i razvoj kostiju, kao i prevenciju različitih koštanih stanja povezanih sa starenjem, uključujući osteoporozu.

Pomažu u lečenju anemije

Sušene kajsije bogate su gvožđem, zbog čega se preporučuju osobama koje pate od anemije.

Podmlađuju kožu

Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, kajsije su odlične za kožu. Oni je štite od štetnih spoljnih uticaja i UV zraka i usporavaju proces starenja. Vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opekotina izazvanih sunčevim zracima.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: