Izložba “Kraljevi i svetitelji srpski” u Istorijskom muzeju Srbije

Istorijski muzej Srbije, u skladu sa preporukom Ministarstva kulture i informisanja o nastavku rada muzeja, otvorio je izložbu “Kraljevi i svetitelji srpski” koju će publika moći da poseti od ponedeljka do petka, od 12 do 16 časova. Postavka je posvećena najznačajnijoj srpskoj srednjovekovnoj dinastiji Nemanjić, a autorka je Vanja Vuksan. Posetioci će imati priliku da vide 12 tematskih celina koje opisuju prve dinastije prednemanjićkog doba, poreklo i postojbinu dinastije Nemanjić, simbolički i titularni karakter imena Stefan i Uroš, značaj patrona Svetog Stefana Prvomučenika za dinastiju, vladarske insignije Nemanjića, njihova stolna mesta, to jest vladarske dvorove, ulogu državnih sabora, kult vladara ratnika, dinastičku lozu Nemanjića, proces sticanja autokefalije, procvat zadužbinarstva, grobne crkve i svetost vladara.

Izložba obuhvata brojne originalne predmete (nakit, oružje, vladarski novac i rukopise), kopije i reprodukcije fresaka, ikona i relikvija, koje prikazuju bogatstvo i raznolikost sačuvanog materijalnog nasleđa države Stefana Nemanje i naslednika tokom dva veka vlasti i njihove izuzetne doprinose ne samo na državotvornim i crkvenotvornim poslovima nego i u oblastima prosvete, književnosti, arhitekture i zadužbinarstva, izrazito važnog za dinastiju, o čemu svedoče brojne crkve i manastiri, posebno Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Sopoćani, koje je Unesko uvrstio na listu svetske kulturne baštine.

Imajući u vidu veličinu prostora obuhvaćenog izložbom i merama prevencije radi sprečavanja širenja virusa korona, predviđeno je da u istom trenutku u galeriji ne bude više od 30 osoba, uz obavezno korišćenje zaštitne opreme (maske i rukavice) i održavanje fizičke distance. Izložba će biti otvorena do 20. novembra ove godine, a tokom trajanja planirani su brojni prateći programi (stručna vođenja, dečje radionice, predavanja) o kojima će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: