3 imunološke bombe u čaši za hladne dane

Sa dolaskom jeseni i hladnog vremena, po pravili stižu nam virusi i prehlade, od  kojih svi težimo da se što bolje sačuvamo. Pored redovnog sna, pravilne ishrane, što manjeg izlaganja stresu, potrebno je da unosimo svakoga dana dovoljne količine vitamina kako bi naše telo bilo spremno da se odupre mnogim virusima, bakterijama, infekcijama, i različitim bolestima koje mogu napasti naš organizam.

U nastavku teksta za vas smo priprenili 3 predloga sveže ceđenih sokova koji će uz redovno konzumiranje ojačati vaš imunitet u hladnim danima.

Sok od šargarepe, pomorandže i đumbira 

Šargarepa je povrće bogato beta-karotenom, a sadrži i velike količine vlakana i vitamina A. Pomorandža je bogata oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa i pojačava odbrambeni sistem organizma. Đumbir je  pun antioksidanata, a uz kombinaciju sa šargarepom i pomorandžom vaš imuni sistem postaće nepobediv.

Recept: U sokovnik ubacite 5 velikih šargarepa, dve oljuštene pomorandže i prstohvat svežeg đumbira. U čašu isceđenog soka možete dodati i kašiku meda.

Zeleno-crveni sok od povrća

Zeleno lisnato povrće poput kelja i spanaća je bogato hlorofilom i ima sposobnost da jača imunološki sistem, a bogato je i vitaminima A i C koji su ključni za jak imunitet. Cvekla sadrži široku lepezu vitamina i minerala i bogata je gvožđem.  Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerozno.

Recept: U blender ubacite jednu šolju kelja, pola šolje spanaća, pola cvekle i jednu srednju jabuku. Po potrebi dodajte med, a možete dodati i nekoliko kapi limuna.

Citrus koktel

Svo citrusno voće je bogato vitaminom C, folnom kiselinom i različitim korisnim mineralima, i odličan je izbor u borbi protiv prehlade.

Recept: U sokovnik ubacite jednu oljuštenu pomorandžu, oljuštenu mandarinu, četvrt limuna i malo nane. Izvadite koštice jer mogu biti gorke. Ako volite možete ubaciti i kašiku meda.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: