10 namirnica za jačanje imuniteta

Koronavirus i dalje hara širom sveta, pa tako i našom zemljom i nažalost ne nazire mu se kraj. Ono što možemo da uradimo kako bismo se zaštitili je da se pridržavamo propisanih mera, ali i da jačamo svoj imunitet kako bi nam se organizam što lakše odbranio od ovog opakog virusa. U mnoštvu zdravih namirnica, izdvojili smo 10 koje će vam, ukoliko ih redovno konzumirate, blagotvorno uticati na zdravlje i pomoći ne samo da se izborite sa koronavirusom, već će biti i odlična prevencija mnogih drugih oboljenja.

BELI LUK


Lekovita moć belog luka poznata je od davnina. Upravo se ova namirnica u narodu najčešće koristila za lečenje prehlada, ali i drugih upala. Beli luk je prirodan antibiotik, smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta karcinoma, snižava visok krvni pritisak, snižava holesterol i jača otpornost organizma.

CITRUSNO VOĆE

Pomorandža, limun, mandarina i grejpfrut takođe su dobro poznati za lečenje prehlade i gripa, zbog čega su idealni za konzumiranje tokom hladnih meseci. Razlog za to je pre svega u C vitaminu kojim je ovo voće bogato, a koji je neophodan organizmu za održavanje imunog sistema. Vitamin C pomaže i u smanjenju umora i iscrpljenosti koji su posledica virusa.

ZELENO POVRĆE

Brokoli, spanać, salata, grašak, kelj, kupus i drugo zeleno povrće obiluju zelenim hlorofilom koji štiti od kancerogenih bolesti, dok je folna kiselina izuzetno važna za rast i regeneraciju ćelija. Kupus je riznica vitamina C, spanać sadrži folat, antioksidanse i vlakna, a brokoli vitamin A koji su neophodni da organizam pravilno funkcioniše.

ĐUMBIR

Ovo svemoguće povrće koristi se kao začinska biljka, ali i kao lek koji ublažava upale u organizmu. Čaj od đumbira odličan je izbor za prehlade. Preventivno je sredstvo za jačanje otpornosti organizma zbog bogatstva vitamina i minerala koje sadrži. Đumbir može ublažiti osećaj mučnine, osloboditi vas hroničnog bola, poboljšava dejstvo antibiotika i cirkulaciju.

ZELENI ČAJ

Čajevi igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta kako biste se zaštitili od prehlada, upala i sezonskih virusnih bolesti. Zeleni čaj bogat je antioksidansima. Ovaj čaj pokazuje antikancerogeno dejstvo, sprečava razvoj ateroskleroze i srčanih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti. Takođe, snižava nivo holesterola. Koristi se i kod infekcija i prehlada smanjujući oštećenja ćelija nastala pod dejstvom virusa.

KOŠTUNJAVO VOĆE

Koštunjavo voće bogato je omega 3 masnim kiselinama, vitaminima i fitosterolima koji pospešuju zdravlje celog organizma i pomažu u eliminisanju stresa. Za prevenciju srčanih oboljenja, gojaznosti i dijabetesa nezamenjivi su bademi, brazilski oraščići, orasi, lešnici i pistaći. Preporuka vodećih svetskih zdravstvenih organizacija je da koštunjavo voće i semenke treba jesti barem pet puta nedeljno.

BATAT

Slatki krompir (batat) retko je zastupljen na trpezama u našem podneblju, što je velika greška jer je veoma zdrav. Ovo povrće, poreklom iz Južne Amerike bogato je betakarotenom koji uništavaju slobodne radikale. Sadrži ukupno 70% dnevne potrebe C vitamina i time pomaže našem imunitetu, poboljšava krvnu sliku, pospešuje varenje, poboljšava psihičko zdravlje i sposobnost apsorpcije gvožđa. Sadrži i vitamin A, koji usporava starenje ćelija, ali i igra važnu ulogu u borbi organizma protiv virusa i bakterija. Odličan je izbor i za dijabetičare jer ima znatno niži glikemsijski indeks od krompira.

REN

Ren je već hiljadama godina poznat kao jako lekovita biljka koja čisti ceo organizam i ubrzava metabolizam. Koristi se za lečenje astme i bronhitisa, upaljenih sinusa, kašlja, reume, lečenje bolesti krvotoka, izbacivanje kamena i peska iz bubrega. Ren, a posebno njegov koren, bogat je vitaminom C, poboljšava proizvodnju belih krvnih zrnaca, što ga čini odličnim za izgradnju imunog sistema, a sem toga pomaže kod dijabetesa i u borbi protiv kancera.

MASLINOVO ULJE

Lekovitost maslinovog ulja poznata je još od davnina, kada se smatralo simbolom zdravlja i čak ga je Hipokrat koristio u lečenju više od 60 različitih bolesti. Maslinovo ulje pomaže u izgradnji imunološkog sistema jer je puno nezasićenih masti, kao i vitaminima. Upravo zahvaljujući konzumiranju maslinovog ulja, meditaranski narodi ubrajaju se među najzdravije i najdugovečnije. U kombinaciji sa limunovim sokom je snažno oružje u borbi protiv virusa. Takođe štiti kardiovaskularni sistem, smanjuje rizik od raka i suzbija upalne procese.

CRVENA PAPRIKA

Malo je poznata činjenica da crvena paprika ima mnogo više vitamina C od pomorandže, zbog čega snažno deluje na jačanje imuniteta. Osim toga ona je antioksidans, antiseptik, dijuretik, antidepresiv, a pomaže i sagorevanje kalorija. Blagotvorno deluje i na srce, bubrege, pluća, oči, creva i mišiće.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: