Da li ste spremni za “No buy izazov”?

Poslednjih decenija svakodnevno nam se kroz tradicionalne medije, društvene mreže i sve druge načine promocije, propagira potrošački stil života i gotovo da je nemoguće da nam prođe dan bez bilo kakve kupovine.

Za razliku od mnogih evropskih metropola, tržni centri u našim gradovima rade i vikendom, na svakom ćošku se nalaze parfimerije i knjižare, a influenseri nas svakodnevno bombarduju novim proizvodima, od prehrambenih, preko modnih i kozmetičkih, sve do najnovijih kućnih aparata. Brendovi nas zatrpavaju porukama, mejlovima, bilbordima, podsećajući nas na nove kolekcije i proizvode koje još nismo kupili, a sve to kod potrošača stvara nezadovoljstvo i stalni osećaj propuštanja.

Istovremeno, industrija prozvodi upravo takve proizvode kojima brzo ističe rok upotrebe i javlja se neminovnost da ih zamenimo novima.

Međutim, paralelno sa ovakvim tendencijama, javljaju se i novi pokreti koji propagiraju minimalizam, očuvanje životne sredine, racionalnu potrošnju resursa i čišćenje nepotrebnog nereda u životu i stanu. Filozofija koja nas podseća da nam materijalne stvari ne mogu doneti sreću i da je neophodno misliti kako o mesečnoj uštedi, tako i o ekologiji, ima sve više pristalica u svetu.

Dok se bliži vreme praznika, ali i letnjih odmora, pravi je trenutak da počnete da razmišljate o promeni svojih navika i uštedi za putovanja sa voljenim osobama. Jer nijedan komad nameštaja, torba, kozmetika ili cipele neće vas usrećiti kao kvalitetno vreme provedeno sa porodicom i prijateljima uz upoznavanje novih kultura i tradicija. Ne zaboravite, putovanje je jedina stvar koju kupujete, a čini vas bogatijim.

Ako želite da uštedite za željeno putovanje, ili bilo koji drugi cilj koji sebi odredite, obradovaće vas aktuelni “No buy challenge”, odnosno izazov bez kupovine koji se proširio društvenim mrežama.

Nedavno smo vam pisali o prolećnom čišćenju ormana. Neminovno ćete otkriti da postoje stvari koje ne nosite i iako je mnogo bolje da se oslobodite nepotrebnog tereta, verovatno ćete osetiti i grižu savesti zbog novca koji ste potrošili na stvari koje vam zapravo nisu bile potrebne. Isto će se dogoditi ukoliko sredite svoje fioke, police, neseser, pa čak i kuhinju. Zbog toga vam donosimo pravila ovog izazova koja će vam pomoći da ne ponavljate ovu grešku. Neki su spremni da u ovom izazovu učestvuju celu godinu, ali najbolje je da sami sebi odredite realan period, a izazov možete ponavljati češće i pretvoriti ga u stil života.

Napišite pravila. Odredite vreme trajanja izazova, stvari kojih ćete se odreći, listu očekivanih neizbežnih troškova poput računa, hrane, prevoza, poklona, kao i uštedu koju očekujete da ostvarite. Najbolje je da odredite sebi cilj jer će vam to pomoći da se motivišete i pridržavate pravila.

Ne kupujte odeću. Da, dobro ste pročitali. Odredite mesec, dva, tri, ili koliko smatrate da je potrebno i nemojte kupiti nijedan komad odeće. Da li vam je zaista potreban još jedan par sličnih farmerki i da li morate ispoštovati svaki trend?

Ne kupujte kozmetičke proizvode. Da li ste dobili na poklon prošle godinu kupku koju još niste iskoristili? A senkama je istekao rok trajanja? Nemojte da vam se takve stvari dešavaju. Nije vam potreban još jedan karmin i sprej za stilizovanje kose. U gotovo svakom neseseru nalazi se više proizvoda nego što nam je potrebno za svakodnevnu upotrebu. I koliko god reklamirali novi sprej za telo, bronzer ili piling za usne, nemojte gomilati ove proizvode dok ne potrošite postojeće. Ne govorimo o tome da ne treba voditi računa o ličnoj higijeni i imati nekoliko komada šminke koje svakodnevno koristite, već upravo o tome da u svom kupatilu držite samo stvari koje zaista koristite.

Ne kupujte knjige dok ne pročitate sve sa police. Često nam se dešava da kada uđemo u knjižaru pronađemo nove zanimljive naslove, šarene korice ili interesantan opis koji nas navede da kupimo novu knjigu. Međutim, da li zaista imamo vremena da pročitamo sve knjige sa police? Sigurni smo da u kući već ima naslova koje niste pročitali i dok ih sve ne pročitate, nemojte kupovati nove knjige i gomilati ih bez potrebe.

Pre kupovine namirnica potrošite sve iz frižidera. Možda vam se ovo čini kao glup predlog, a verujte da se i u frižideru, kao i ormanu, često gomilaju proizvodi na koje nekad i zaboravimo. Tako se dovedemo u situaciju da bacamo neiskorišćenu hranu kojoj se istekao rok trajanja, a sigurni smo da niko ne voli ovo. Najbolje je da unapred napravite plan ishrane za nekoliko narednih dana. Ukoliko su vam ostali ostaci od jučerašnjeg ručka, nemojte pripremati nov obrok.

Ne kupujte nepotrebne sitnice. Iako nam ne deluje tako, veliki deo mesečnog budžeta odlazi nam sitne troškove koji kada se nagomilaju predstavljaju veliku stavku. Ne kupujte ukrase za stan, mirišljave sveće, salvete, nakit, modne dodatke, gedžete, časopise, slatkiše i slično.

Izbegavajte odlaske na tretmane. Veliki deo mesečnog budžeta takođe može otići na različite kozmetičke tretmane, frizera, manikir, pedikir i depilaciju. Sami kod kuće odradite ove tretmane i primetićete uštedu.

Ne jedite van kuće. Takođe, novac se veoma lako potroši odlascima u restorane i kafiće, doručkovanjem u pekarama i kupovinom grickalica. Osim što ćete uštedeti, ukoliko sami spremate hranu i jedete kod kuće, sigurni smo da ćete se hraniti zdravije. Pripremite hranu koju ćete poneti na posao, kako vas u trenucima gladi ne bi ponela želja da prekršite pravilo.

Napravite listu besplatnih aktivnosti. Izazov uštede biće vam biti teži ukoliko vaš životni stil podrazumeva česte izlaske sa prijateljima. Obavestite ih o svojoj odluci i pronađite zamenu za skupe izlaske tako što ćete provesti kvalitetno vreme u besplatnim aktivnostima. Iskoristite lepo vreme za vožnju bicikla, šetnju ili piknik, igrajte društvene igre ili organizujte filmske večeri na kojima ćete pripremati hranu umesto da je naručite.

Ostavite novac kod kuće.Kako biste manje novca potrošili, nemojte ga nositi sa sobom. Ovo je najefikasniji način koji će vas sprečiti da kupujete.

Ne odlazite u prodavnice.Ne dovodite sebe u iskušenje odlaskom u tržne centre. Ukoliko vas prijateljice pozovu u šoping, objasnite im da trenutno ne kupujete i zamolite da se vidite na drugom mestu. Nemoguće je izbeći sve izloge, ali trudite se da ih izbegavate jer ukoliko ne znate šta je novo u prodavnicama, nećete ni imati potrebu da kupujete.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: