Prolećno čišćenje ormana u 8 koraka

Sa dolaskom proleća, dolazi i vreme za prolećno čišćenje stana, kao i njegovog, mnogim ženama omiljenog dela, garderobera. U narednim mesecima zimske jakne zamenićemo laganim mantilima, a tople džempere prolećnim haljinama. Iz izloga butika mame nas odela u pastelnim bojama, lepršavi materijali i lagani komadi. Pre nego što krenemo u kupovinu novih stvari, potrebno je da sredimo svoj orman, podsetimo se svih komada koji se nalaze u njemu i budemo sigurni šta treba da se nađe na našem spisku za šoping.

Niko od nas ne voli neuredne police, izgužvanu i nabacanu odeću koja nam svakog jutra otežava izbor šta da obučemo tog dana. Odvojite jedan dan za sređivanje svog ormana i sigurni smo da ćete biti zahvalne sebi zbog toga. Pustite muziku i počnite.

Izbacite nepotrebne stvari

Počnite od toga što ćete isprazniti svoj orman, prebrisati sve police i pažljivo izdvojiti odeću koju više ne nosite. Prema statistikama 80% vremena nosimo samo 20% garderobe koju posedujemo. Kriterijum prema kome se možete voditi je da iz ormana izbacite sve komade koje niste obukli u prethodnih godinu dana. Ukoliko vam nisu bili potrebni u tom periodu, malo je verovatno da ćete ih nositi u budućnosti. Izbacite iz ormana garderobu koja je iznošena, kao i onu čija vam veličina više ne odgovara. Ne čuvajte stvari koje ne nosite samo zato što za vas imaju sentimentalnu vrednost, već se rešite ovog nepotrebnog tereta i oslobodite prostor za nove komade u kojima ćete stvarati nove uspomene. Nemojte bacati odeću, poklonite je, donirajte, prodajte ili reciklirajte.

Pripremite letnju odeću

Letnju odeću spremite za narednu sezonu tako što ćete je oprati, opeglati i složiti na ofingere. Na ovaj način će vam orman biti pregledniji i svakog jutra ćete uštedeti sebi vreme u pripremi za dan pred vama. Zimsku odeću takođe operite i složite u čiste kese kako biste je odložili. Odličan način za uštedu prostora je korišćenje vakumiranih kesa za odlaganje odeće.

Razvrstajte odeću

Kako biste se još lakše snašli među svojim odevnim komadima, odlučite se da ih slažete po određenim kategorijama. Možete se odlučiti da razvrstate odeću po vrsti tako što ćete u odvojene delove složiti pantalone, suknje, haljine, košulje, majice i sakoe, ili razvrstajte sve komade po bojama.

Pripremite letnju obuću

Osim odeće, podjednaku pažnju potrebno je posvetiti i obući. Zimsku obuću očistite, spakujte u kutije i odložite, a letnju obuću pripremite za novu sezonu. Očetkajte svoje cipele, premažite bojom ili sprejom za zaštitu i proverite da li je potrebno promeniti flekice na štiklama, ili ih odneti kod obućara iz drugog razloga. Patike možete oprati u veš mašini i biće kao nove.

Sredite tašne i modne dodatke

Odvojite u svom garderoberu policu na kojoj ćete držati torbe. Važno je da ostavite dovoljno mesta za njih, kako ih ne biste slagali jedne na druge da ne bi izgubile oblik. Takođe, kao i sa odećom, proverite da li sve torbe i dalje nosite, a isto uradite i sa nakitom, kaiševima, naočarima za sunce, maramama, kapama i svim drugim modnim dodacima. Izbacite iz garderobera sve što više ne nosite, a preostale komade uredno složite. Za to možete koristiti ukrasne kutije ili fioke.

Napravite spisak potrebnih stvari i krenite u kupovinu

Kada pažljivo složite sve stvari, dobićete pregled komada koji vam nedostaju. Razmislite koji su to ključni komadi koji će se uklopiti uz ostatak vaše garderobe, a kojih nemate dovoljno, sastavite spisak i krenite u potragu. Najvažnije je da kupovinu vršite planski kako vam se ne bi dogodilo da gomilate komade koji vam nisu potrebni.

Pripremite nekoliko kombinacija

Kada svoj orman dopunite stvarima koje su vam potrebne za narednu sezonu, možete složiti na ofinger nekoliko odevnih kombinacija koje ste unapred smislili. Bićete zahvalni sebi onih jutra kada nemate vremena i inspiraciju za isprobavanje.

Održavajte orman urednim

Nakon što sredite svoj orman, trudite se da ga održavate urednim. Žene tokom života u proseku provedu 287 dana biraju šta da obuku. Uz pregledan orman i uredne stvari, smanjite ovaj broj i umesto ispred ormana, dane provedite u nekoj zanimljivijoj aktivnosti.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: