Saveti za kućni pedikir i negovana stopala

Negovana stopala su podjednako važna koliko i negovane ruke zato im redovno posvećujte pažnju. Mnoge žene tokom zime zapuste svoja stopala, jer im je veliki trošak da odlaze u kozmetičke salone na tretmane, ali za pravilnu negu nije potrebno potrošiti mnogo novca. Da biste imale uredna stopala potrebna vam je samo dobra volja, malo truda, kao i da sledite naše savete, a vaša koža će biti meka na dodir, baršunasta i oslobodićete se ružnih i ispucalih viškova.

Prednosti kućnog pedikira je što po ceni jednog kozmetičkog tretmana možete kupiti opremu koju ćete mnogo puta koristiti.

Priprema stopala i opreme za pedikir

Pre nego što počnete da radite pedikir pripremite sve što vam je potrebno kako biste moge da se opustite i uživate. Pre svega sa površine nokta uklonite lak, pripremite lavor, peškir, turpiju za stopala ili kamen, turpiju sa 4 strane, grickalicu, morsku so, kupku, kao i metalni štapić sa oblim vrhom i cangle za uklanjanje zanoktica (koje možete kupiti u drogerijam ili prodavnicama sa kozmetičkom opremom).

Kupka za stopla 

U lavor sipajte toplu vodu i dodajte malo morske soli i kupke (ne morate bacati pare na skupe preparate koji su namenjeni profesionalnim tretmanima) i minimum 20 minuta držite noge u vodi. Pored kupke i soli možete dodati sodu bikarbonu, kao i eterična ulja. Neka vam pri ruci uvek bude antiseptički sprej ili medicinsmki alkohol kako biste dezinfikovali stopala i očistili alat pre upotrebe. Ako nemate antiseptik ili medicinski alkohol u čistu vodu dodajte malo alkoholnog sirćeta iz kuhinje i vaša stopala će biti dezinfikovana. Po potrebi dodajte mlaku vodu, i pustite svoju omiljenu muziku ili meditirajte jer kupka veoma opušta vaša stopala.

Uklanjanje grubih i zadebljalih delova kože

Kada vam je koža dovoljno omekšala u vodi, osušite stopalo peškirom i polako uklanjajte zadebljale delove kako sa pete, tako i sa drugih delova stopala, ako ih imate. Nemojte preterati sa struganjem, bolje je više puta da ponovite turpijanje u tankom sloju. Ne koristite žilete jer vam neće doneti ništa dobro, a ako imate kurje oko, urastao nokat ili žulj potražite pomoć od stručnog lica. Nemojte sami da rešavate ove probleme.

Sređivanje noktiju

Dok vam je koža meka nakon kupke, metalnim štapićem sa oblim vrhom izgurajte zanoktice u smeru suprotnom od rasta nokta, odnosno ka korenu, a potom ih uklonite canglama ili makazama, kako vam je lakše. Zatim grickalicom isecite nokte ravno, ne previše kako vam ne bi urastali i kako biste mogli da ih oblikujete na kraju. Nakon toga sledi mazanje noktiju. Ako nemate dovoljno vremena da čekate da vam se dobro osuši lak najbolje je da to ostavite za sutradan.

Završni deo 

Nakon prethodno završenih koraka, stopala namažite kremom ili uljem sa hranljivim sastojcima i izmasirajte ih. Ostavite kremu dobro da upije, a ako nakon pedikira idete na spavanje predlažemo vam da namažete stopala kokosovim ili maslinovim uljem, ubacite ih u kese za zamrzivač (sa par probušenih rupa kako bi koža mogla da diše) i tako prespavajte. Iznenadićete se efektivnošću ovog trika.

Lakiranje

Sutradan dobro operite noge kako biste uklonili ostatke ulja i onda ste spremni za lakiranje. Pre svega ispolirajte nokat turpijom za poliranje, nakon toga nanesite bazu koja će zaštititi nokat da ne požuti od različitih boja, a potom nanesite lak u dva sloja. Kada se lak dobro osuši nanesite premaz koji ima za cilj da lak učini postojanijim. Kada se sve dobro osuši, oblikujte nokat.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: