Pobedite januarski bluz

Ukoliko vas je zbog niskih temperatura, nedostatka sunca i minusa na kartici nakon praznika uhvatio “januarski bluz”, ne brinite jer niste jedini. Istraživanja kažu da je januar najdepresivniji mesec u godini i mesec kojom se dogodi najviše raskida i razvoda. Posle praznične euforije, nastupa postpraznična depresija i nekako smo svi u ne preterano veselom raspoloženju i nezadovoljni mnogo čime. A to nije ni čudno. Današnji sistem nas različitim reklamama, kampanjama, fotografijama na društvenim mrežama podseća šta nam sve fali. Ko je sve lepši, uspešniji, bogatiji, na koje putovanje bismo mogli da odemo, koju torbu da kupimo, gde da izađemo, s kim da se provedemo. I nema nikoga osim nas samih ko će nam pokazati šta sve već imamo.

Ne zaboravite da su prema mnogim istraživanjima najsrećniji narodi na svetu oni najsiromašniji. Njih srećnim ne čine niakakva materijalna bogatstva, već pogled na život, pesma, igra i način na koji provode svoje dane.

U nastavku vam donosimo predloge kako da popravite svoje raspoloženje ovog januara, ali i svakog drugog dana i meseca.

Muzika

Da li ste čuli za muzikoterapiju? Tokom čitave istorije ljudske civilazicije muzika je imala značajno mesto, pratila je razvoj medicine i psihijatrije. Verovatno ste čuli da se bebama još pre nego što se rode pušta klasična muzika. Pronađite muziku koja odgovara vašem senzibilitetu i zaista uživajte u njoj.

Sport

Sva istraživanja pokazuju da je sport veoma efikasan u borbi protiv depresije. Izaberite neki grupni program u obližnjoj teretani jer u društvu se lakše vežba ili posetite neko od klizališta i uživajte u zimi.

Ishrana

Iako vam se može učiniti da će vam čokolada popraviti raspoloženje, to može biti samo privremeno. Nakon obilnih i jakih prazničnih trpeza potrebno je vratiti se zdravoj uravnoteženoj ishrani koja će vam dati više energije. Ne zaboravite da nedostatak vitamina može biti uzrok lošeg raspoloženja.

Knjige

Da li ste čuli za biblioterapiju? Knjiga nam nije samo najbolji prijatelj, već i lek za dušu i psihu. Lečenje knjigama odavno je zaživelo u SAD i Velikoj Britaniji, a kada su ove terapije u pitanju, i sami sebi možete prepisati recept. Izaberite knjige koje će vam skrenuti misli, odvesti vas u maštu, nasmejati vas i oraspoložiti.

Sunce

Opšte je poznato da je sunce izvor života, ali i dobrog raspoloženja. Zbog toga nas depresija češće pogađa zimi i zastupljenija je u zemljama u kojima ima manje sunca. Bez obzira na zimu i niske temperature, krenite u lov na sunce. Uhvatite sunčeve zrake u šetnji po snegu i odmah ćete se osećati bolje.

Zahvalnost

Ne zaboravite da se setite svakog dana svega onog što imate i na čemu možete biti zahvalni. Umesto na ono što nemate, fokusirajte se na ono što imate. Budite zahvalni na svakom danu koji provodite zdravi sa svojom porodicom i prijateljima, slobodni da svoj dan i život kreirate baš onakvim kakav želite. Možda toga niste ni svesni, ali imate tu slobodu, budite zahvalni na njoj i iskoristite je na najbolji način.

 

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: