Poslepraznični detoks organizma

Sezona slava i praznika se lagano završava, a januar je pravo vreme za čišćenje nagomilanih toksina koje smo u proteklom periodu unosili u naš organizam. Trpeze su bile prepune ukusne i kalorične hrane, omiljenih sarmi, raznovrsnih predjela i poslastica kojima retko ko može odoleti, ali već sa dolaskom januara počinje griža savesti oko nagomilanih kilograma, sve vidljivijeg celulita i tesne garderobe. Kada se na sve to doda neredovna fizička aktivnost i nedovoljan unos voća i povrća, naše telo ostaje bez energije, često smo umorni i rasejani, raspoloženje nam opada, koža postaje sklona pojavi akni, osipa i raznih upalnih procesa, hormoni divljaju i niz drugih simptoma znak su da je vreme da se telo očisti od nagomilanog otpada.

Mnogima od nas jedna u nizu novogodišnjih odluka jeste zdrava ishrana, a januar je pravo vreme da se posvetimo sprovođenju te odluke. Najbolji način da očistite otpad iz vašeg tela je detoksikacija.

Detoksikacija je proces koji ne podrazumeva samo izbacivanje štetnih namirnice koje smo u organizam uneli putem hrane, pića i vazduha, već i oslobađanje organizma od stresa. Postoje različiti programi detoksikacije, a ono što je svima zajedničko je povećan unos vode, voća i povrća. Ovakav režim ishrane podrazumeva što veći unos sirovog voća i povrća, sveže ceđenih sokova, supa i čorbi od povrća. Rafinirani šećeri, kao i proizvodi od rafiniranih žitarica ne spadaju u detoks ishranu. Grašak, sočivo i pasulj takođe su deo detoksikacije, kao i bademi, indijski oraščići, orasi, semenke suncokreta i bundeve i susam. Izbacite so, rafinisana ulja i alkoholna pića, a salate začinite sa maslinovim, lanenim ili uljem od konoplje.

Ovakav režim ishrane nije dovoljan da se zauvek oslobodite štetnih materija iz organizma, stoga je potrebno da se posvetite zdravom životu trajno, a ako niste u prilici nekoliko puta godišnje po par dana izdvojite za ovaku ishranu kao biste se osećali bolje i kako biste bili zdraviji.

Za zdravo mršavljenje važno je da se telu obezbede sve neophodne hranljive materije, a za to su najbolji recept detoksikacijski napici. U nastavku smo vam pripremili recept za zeleni smuti napitak.

Potrebno:

pola malog korena đumbira, pola limuna ili limete, polovina manjeg celera, 3 lista svežeg bosiljka, šaka spanaća, pola krastavca (dobro opran, jer se koristi sa kožom i semenkama), jedna zelena jabuka, prstohvat kurkume, prstohvat kima i pola čaše ili čaša destilovane vode (količina po potrebi).

Sve sastojke ubacite u blender i dolijte količinu vode po potrebi kako biste napravili željenu gustinu napitka.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: