Poklonite deci putovanje umesto igračaka

Deca vole igračke. I dečijim željama je teško odoleti. O tome koliko je zaista igračaka potrebno deci i zašto ih ne treba gomilati već smo pisali. Ali jedan od razloga zbog kojih roditelji upadaju u zamku kupovine igračaka je verovanje da će se zahvaljujući njima deca razvijati. Ipak, naučna istraživanja otkrivaju nam šta u stvari najbolje pospešuje razvoj mozgova mališana.

Britanski naučnici radili su istraživanja o tome šta decu čini srećnima i pomaže u njihovom razvoju i došli do zaključka da umesto što roditelji stotine funti troše na igračke, ovaj novac bi trebalo da preusmere na porodična putovanja. Razlozi za to su brojni, ali možda najvažniji je zajedničko vreme koje ćete pokloniti svojoj deci izmešteni iz svakodnevnih obaveza i stresa. Istraživanja su pokazala da upravo vreme provedeno sa porodicom čini da se deca osećaju voljenom, i da na ovaj osećaj utiče interakcija sa drugim ljudima, a ne dobijanje poklona. Upravo putovanja pružaju pregršt prilika za razgovor, maženje i interakciju punu ljubavi.

Igračke su se poslednjih decenija promenile, pa se deca danas manje igraju društvenih igara koje uključuju više članova porodice, već se odvajaju u svoje sobe, u svoj svet, često ispred ekrana, stvarajući distancu između članova porodice. Takođe, zadovoljstvo kupovinom materijalnih stvari kod dece, kao i kod odraslih traje kratkoročno. Dok putovanja istovremeno pružaju priliku za zajedničko vreme koje je dragoceno za odrastanje, daju mogućnost za istraživanje, učenje, razvijanje i stvaraju uspomene koje trajno ostaju u sećanju i stvaraju dugoročno zadovoljstvo.

Dečija psihološkinja Margot Sunderland tvrdi da odlazak na odmor predstavlja odličnu investiciju za razvoj dečijeg mozga i pomaže im u građenju koncentracije.

Porodični odmor podrazumeva zajedničke šetnje, igranje bagmintona na plaži, građenje zamka od peska, učenje dece novim veštinama poput plivanja ili skijanja, obilaženje kulturnih znamenitosti, upoznavanje sa prirodom, isprobavanje novih ukusa, istraživanje novih predela, nova iskustva, avanturu i jačanje međusobnih veza. Sve ovo utiče na socijalnu, psihološku, senzornu, i kognitivnu interakciju.

Zbog toga sledeći put kad budete želeli da poklonite nešto svojim mališanima, umesto da kupite igračku odvojite novac i isplanirajte zajedničku avanturu u kojoj ćete svi uživati i koju ćete dugo pamtiti.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: