Koliko je novogodišnjih poklona potrebno deci

Bliži se vreme novogodišnjih praznika i darivanja, a ovaj period godine najviše raduje najmlađe koji će uživati u odmotavanju poklona ispod jelke.

Legenda o Deda Mrazu koji donosi poklone deci stara je vekovima i prisutna u različitim kulturama i religijama i ovo je svakako jedna od najlepših bajki u kojoj deca uživaju. Deda Mrazovi nas čekaju u tržnim centrima, predstavama, a možete iznajmiti i Deda Mraza koji će doći u vaš dom i obradovati decu džakom poklona. Ipak, u eri potrošačkog društva, u izobilju najrazličitijih igračaka, ne možemo da se ne zapitamo koliko je zaista poklona potrebno deci i da li im preteranim poklanjanjem činimo i štetu.

Ne tako davno, deca su se igrala koristeći jednostavne predmete koji su im bili pod rukom. Gradili su zamkove od jastuka i čaršafa, šerpe su imitirale muzičke instrumente, dovoljni su bili klikeri, lastiš i po jedna krpena lutka ili lopta. Vremena su se promenila i nemoguće je ne primetiti i ne učestvovati u promenama.

Danas češće kupujemo i kućne aparate, i odeću, i automobile, svake godine izlaze novi modeli mobilnih telefona, a nemoguće je da se ovakav trend ne odrazi i na potrošnju za decu. To je zapravo grana industrije za koju nema brige, jer će svaki roditelj prirodno pre izabrati da svom detetu priušti novu igračku, nego neko zadovoljstvo za sebe. A proizvođači su toga i te kako svesni.

U tom izobilju najnovijih igračaka, roditelji teško odolevaju da deci ispune želje smatrajući da će ih tako usrećiti, a sa druge strane čini se da su deca sve manje zadovoljna i zainteresovana za poklone koje dobijaju. Radost zbog nove igračke traje sve kraće i brzo se javlja želja za nekom novom. To nam govori da je današnja generacija prezasićena i da ne ume da se obraduje i uživa u igračkama kao što su to činile prethodne generacije.

Problem koji se javlja sa današnjom decom je da su sve manje kreativna i maštovita, što je takođe u vezi sa poklonima koje dobijaju. Zbog toga i kada kupujete deci igračke, birajte one edukativne koje će podstaći dete da se dodatno razvija, uči i da ih koristi tako što će razvijati maštu. Odlične igračke su kocke koje podstiču decu da grade i stvaraju svoj svet iz mašte, ili različite bojice i plastelini koje će probuditi kreativnost kod dece.

Preterana kupovina poklona stvara razmaženu decu čija očekivanja rastu i lako se možete naći u situaciji da im se gotovo svakodnevno podrazumeva da dobijaju poklone i čini ih nezadovoljnim ako se to ne desi smatrajući da to zaslužuju. Veoma je važno da u najmanjem uzrastu objasnite deci da poklanjanje ne znači ljubav.

Razgovarajte sa decom i pokažite im da se praznici ne svode samo na poklone, već im objasnite smisao praznika na način na koji ga vaša porodica proslavlja, kroz veru, povezivanje i druženje ili priliku da uradite nešto lepo za svoje bližnje.

Najbolji poklon koji možete pokloniti svom detetu je vreme koje ćete provesti sa njim i posvećenost. Osmislite zajedničke igre u kojima ćete učestvovati kao porodica, uključite dete u dekorisanje stana, u pripremu prazničnih poslastica, odvedite ga na neku od mnogobrojih dečijih predstava i koncerata koji se tradicionalno održavaju u decembru, čitajte bajke i učestvujte u njegovim interesovanjima.

Praznici su odlično vreme da dete naučite nesebičnosti i deljenju. Podstaknite dete da svoje stare igračke odvoji i napravite zajedno paketić za decu koja nemaju sreću da ih ispod jelke dočekuje pokloni. I ne zaboravite, dete ćete najbolje vaspitati ličnim primerom. Zbog toga se pre svega setite i sami šta je suština praznika i uživajte u njima sa svojom porodicom.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: