Kakve uspomene o vama će deca poneti iz detinjstva

Iako u prvim godinama života usvajamo brojna iskustva, više nego ikada kasnije u životu, ona ostaju zaboravljena, zbog takozvane infantilne amnezije. Prva sećanja deca obično nose iz uzrasta od 4 godine i ona su najčešće vezana za intenzivne događaje i jake emocije. Tako deca pamte rođenje mlađeg brata ili sestre, igre u kojima su uživali, bliske osobe, ali i strahove. Zbog prepričavanja događaja, fotografija i snimaka, često nije lako odrediti šta je zaista sećanje deteta, a koji deo doživljenog iskustva je nadograđen. Ipak, postoje neke stvari koje deca nesumljivo pamte iz detinjstva i zato je važno da se potrudimo kako bismo im pomogli da stvore najlepše uspomene na odrastanje.

OSEĆAJ SIGURNOSTI

Svako dete je ranjivo i potrebna mu je zaštita, a upravo to je i jedan od osnovnih zadataka roditelja. Vaša deca će pamtiti kada ste jurili čudovišta ispod njihovih kreveta i čvrsto ih držali u zagrljaju kada ih probudi košmar. Ali će takođe pamtiti i kada vas je vaš temperament preobratio u čudovište koga su se uplašili. Neminovno je da će nas deca ponekad videti ljute, ali trudite se da se uvek osećaju sigurno i zaštićeno kad god su u vašoj blizini.

ATMOSFERA U PORODICI

Deca pamte odnose u porodici, među partnerima, prema roditeljima i svim ostalim članovima porodice. Upravo iz ovih odnosa deca uče o ljubavi, zajedništvu, podršci, poštovanju i komunikaciji. Zbog toga deca pamte svađe svojih roditelja kojima su prisustvovali i izgovorene ružne reči. Isto tako, deca pamte porodične rituale poput zajedničkih obroka, filmskih večeri petkom, šetnji vikendom ili društvenih igara sredom. Deca vole rutinu i navike. Takođe, svako dete pamti kućnog ljubimca i tu posebnu vrstu ljubavi i brige.

ZAJEDNIČKI DOŽIVLJAJI

Deca se verovatno neće sećati svake igračke i sladoleda koji ste im kupili, ali će pamtiti vreme koje ste im posvetili i zajedničke trenutke koje ste doživeli. Deca pamte iskustva, poput odlaska u park, zoološki vrt, na izlet, omiljene ljuljaške. Pamte kako ste ih učili da voze bicikl i čitali im bajke. Deca možda najbolje pamte putovanja. Neće moći da prepričaju svako letovanje i zimovanje, ali će pamtiti kada su naučila da plivaju, kako ste ih vukli na sankama, gde ste išli na palačinke i kako ste zajedno slušali muziku tokom vožnje.

REČI PODRŠKE I KRITIKE

Deca svoj osećaj identiteta, sposobnosti i samopoštovanja najvećim delom formiraju na osnovu reči koje im upućujete u najranijem uzrastu. Zato je važno ne samo hvaliti dete, već se trudite da i reči kritike i discipline budu izgovorene sa puno ljubavi, ohrabrenja i pozitivnosti.

KAKO STE SE NOSILI SA TEŠKIM SITUACIJAMA

Deca u roditeljima vide uzor, i zato i kada naiđu teška vremena, kao što je bolest ili gubitak drage osobe, dete će pamtiti reči koje ste mu uputili, kako ste učinili da se oseća bezbedno i zaštićeno, ali i kako ste sami reagovali na celu situaciju.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: