Mazite svoje bebe što više

Nakon devet meseci uzbuđenja, straha, iščekivanja, strepnji, pripremanja, preispitivanja, pomešenih osećanja i naleta hormona, dolazi najlepši dan u životu, dan kada konačno držite svoju bebu u rukama. Osim ljubavi koja vas je preplavila i nove snage i energije, brzo stižu i druge emocije.

U vrtlogu hranjenja, presvlačenja i nespavanja, suočeni sa protivrečnim savetima, mladi roditelji se svakodnevno suočavaju sa novim izazovima i nesigurnostima u odgajanju bebe. Pa ćete tako neminovno od dobronamernih prijatelja, rođaka i poznanika čuti i čuveno “Ne navikavaj je na ruke”. Objašnjavaće vam da će se beba previše vezati za vas i razmaziti ako je uzimate kad god zaplače ili joj dozvolite da spava na vašim grudima.

Nakon devet meseci najveće fizičke povezanosti koja postoji u prirodi, za vašu bebu je usledio šok dolaskom na svet. Novi zvuci, mirisi, dodiri svakodnevno je okružuju, a jedino poznato u novom svetu su mamin glas, njeno disanje i otkucaji srca koje je slušala iz stomaka.

Poznato je da nežnost i zagrljaji umiruju, umanjuju hormon stresa i smanjuju otkucaje srca i kod odraslih, a kod beba ovo je izraženo još jače. Maženjem i grljenjem, beba ne samo da će se smiriti, prestati da plače i osećati se lepše, već su studije dokazale da ova povezanost pozivino utiče i na bebin razvoj, viši IQ, snižava stopu agresije, pomaže regulisanju telesne temperature, pospešuje dojenje i poboljšava celokupno zdravstveno stanje. Takođe, istraživanja su pokazala da deca koju manje grle u detinjstvu trpe veći stres, i da već oko četvrte godine imaju osećaj niže vrednosti.

Veza između dodira i razvoja bebe otkrivena je još davno, kada je ustanovljeno da su se preveremeno rođene bebe koje su stavljane na grudi majke brže oporavljale od onih koje nisu osećale dodir i bliskost. I danas se ova metoda primenjuje širom sveta, pa se neretko angažuju i volonteri koji bi u bolnicama mazili prevremeno rođene bebe kada iz nekog razloga majke nisu u mogućnosti.

Grljenjem i maženjem uspostavlja se bliskost sa bebom, a ovo je i snažan lek protiv bolova za vašu bebu. Zato nemojte brinuti, već odmah zagrlite svoju bebu i pružite joj što više nežnosti.

Uživajte u dragocenim trenucima maženja jer deca odrastu brže nego što smo spremni.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: