Kako bebe zimi izvoditi napolje

Mnogi roditelji boje se da tokom zimskih meseci bebe izvode napolje kako se ne bi prehladile. Ovaj strah ipak nije opravdan. Najbolji primer za to su deca u Skandinavskim zemljama, u Rusiji ili na Islandu koja se od prvih dana navikavaju na niske temperature uobičajene za ova podneblja. Tako neretko možete videti da u Danskoj ili Švedskoj roditelji sede u kafićima, dok ispred kafića bebe na minusu spavaju u kolicima. U kanadskim vrtićima deca čak popodnevni odmor imaju u krevetima u dvorištu dok je oko njih sneg.

Boravak napolju poboljšava opšte stanje bebe jer svež vazduh pozitivno utiče na apetit, san, raspoloženje, kao i na otpornost prema infekcijama, što su dokazale brojne studije. Osim toga, u šetnji beba uči zvukove, predmete, okolinu, upoznaje spoljašnji svet.

Ipak, kako biste zaštitili dete od hladnoće, važno je da ga adekvatno obučete i pripremite za boravak napolju.

Pedijatri savetuju da se bebe izvode na svež vazduh svakoga dana, sve dok temperatura ne padne ispod -10 Celzijusovih stepeni. Bitno je da nema vetra i magle i da je suvo. Najbolje je zimi bebe izvoditi oko podneva, kada je najtoplije i kada je najveća verovatnoća da ćete uhvatiti više sunčevih zraka, koji će joj prijati.

Osnovna briga roditelja je kako da obuku bebu zimi za šetnju. Pošto se mališanima do dve godine telo teško prilagođava niskim temperaturama i brzo se hladi, treba ga dobro utopliti višeslojnom garderobom. Skafander je tokom zime uvek dobrodošao jer sigurno štiti bebina leđa. Kapa, šal i rukavice su obavezan deo zimske garderobe, a od izuzetne važnosti je i obuća za sneg koja treba da bude topla, a ako vaše dete već uči da hoda, onda i nepromočiva. Posebno je važno da starija deca, koja uživaju u čarima snega, ne budu u mokroj odeći, već da ih, ukoliko primetite da su se pokvasili, što pre presvučete. Dete po pravilu treba oblačiti onako kako se i roditelji oblače, dok za male bebe treba dodati jedan sloj. Takođe, čak i ako je napolju samo prohladno, mala beba mora da nosi kapu. Bebe u kolicima pokrijte ćebetom.

Roditelji često naprave grešku i pretopljavaju bebe. Najbolje ćete po samoj bebinoj reakciji videti da li joj je prijatno. Kada uđete u neki topli prostor, pa makar i na nekoliko minuta, bebu treba malo raskomotiti, barem otkriti i raskopčati.

Još jedno često pitanje roditelja je koliko dugo sa bebom smeju da budu napolju. Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje, već treba proveravati bebu. Ako su bebine ručice tople i beba se očigledno dobro oseća, to znači da možete još da boravite na svežem vazduhu. Zato je važno da redovno i često tokom šetnje i boravka napolju proveravate kako je bebi i kako se oseća. Neka vas ne uplaši ako bebin nosić curi kada ste na hladnom.

Ako su bebine ručice hladne, ona je mrzovoljna i kenjkava, treba da se vratite toplini svog doma. Boravak napolju i šetnja po svežem vazduhu treba da prijaju bebi, a ne da joj predstavljaju napor. 

Još jedna stvar o kojoj treba razmišljati je zaštita bebine kože koja može da postane suva i da ispuca zbog vetra. Zbog toga koristite masniju bebi kremu za kožu. Osim što će očuvati mekoću bebine kože, krema štiti bebu od hladnog vazduha tokom zimskih šetnji.


Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: