Kako se pripremiti za dolazak bebe kući

Čini se da nema većih priprema i sređivanja kuće nego onda kada vaše malo biće treba u nju da stigne. Tada nam izgleda kao da ništa nije dovoljno čisto, ali zaista nema potrebe sterilisati svaki ćošak stana ili predmet sa kojim će beba doći u kontakt, iako možda mislite drugačije.

Jedan od najvažnijih saveta za roditelje jeste da budu što opušteniji i da se psihički pripreme na roditeljstvo, ali je takođe veoma važna i reorganizacija kuće i prilagođavanje prostora novom članu, kako bi svima bilo lakše. Postoje “sitnice” koje često zaboravimo, a sve je mnogo teže realizovati kada beba stigne kući, zato pre njenog rođenja obartite pažnju na njih.

Mnogi roditelji kada saznaju da će dobiti bebu razmišljaju pre svega kako da urede sobu za svog princa ili princezu. Neki od nas možda nemaju dovoljno finansijskih sredstava da opreme sobu za bebu, ali to ni ne treba da nas opterećuje jer je bebi u prvim mesecima najvažnija roditeljska ljubav i pažnja. Fokusirajte se na važne stvari i naoružajte se strpljenjem za sve što vas očekuje prilikom adaptacije, ali i samog odrastanja, jer će bebi u prvim mesecima, pa i godinama biti potreban samo jedan mali kutak i mnogo ljubavi.

Kako da uredite bebin kutak?

Bebin kutak u prvim danima treba da bude kolevka ili krevetac i podloga za presvlačenje. Jedna od čestih grešaka koju roditelji prave je navikavanje novorođenčeta na spavanje u njihovom krevetu. To je lakše nego konstantno ustajanje do kreveca, ali budite oprezni jer može biti veoma opasno kada vas umor savlada i utonete u san, jer se može dogoditi da povrediti bebu koja je između vas. Takođe se beba može navići da spava sa vama, pa i kada budete želeli da je vratite u krevetac biće mnogo teže.

Najbolje je da u blizini kreveca postavite kutak za presvlačenje. To može biti podloga za presvlačenje na vrhu komode sa stvarima ili neka od kombinovanih komoda koje sadrže podlogu za presvlačenje. Važno je samo da prostor organizujete tako da vam sve bude na dohvat ruke kada presvlačite i sređujete bebu.

Šta da kupite za bebu?

Gotovo da ne postoji komad odeće namenjen novorođenim bebama kojem možete odoleti. Ali nemojte da upadate u zamku i bespotrebno gomilate silne krpice, jer će ih vaše dete veoma brzo prerasti, a veliki broj odevnih predmeta ćete dobiti na poklon od prijatelja i rodbine koji budu dolazili u posetu. Kupite samo osnovne stvari koje će vam biti potrebne u prvih par nedelja, a potom ih dokupite u skladu sa godišnjim dobom i veličinom deteta.

Razmislite o tome da novac umesto u krpice investirate u kupovinu kvalitetnog dušeka, auto sedišta i praktičnih kolica.

Ono što vam je neophodno u prvim danima jesu platnene i švedske pelene (koje su važne za pravilno razvijanje bebinih kukova), jednokratne pelene (ako ne planirate da koristite platnene), toplometar za vodu, toplometar za telo, makazice sa tupim vrhom, češalj ili četka za bebe, dečiji sapun, mast za zaštitu kože od ojeda, benkice, čarapice i kapice.

Kada su krupnije stvari u pitanju potreban vam je ormarić sa pultom za povijanje ili samo pult, kadica za kupanje, nosiljka, krevetac, jastuk za dojenje i kolica.

Redovno provetravajte stan i nikada ne dozvolite da se puši u blizini deteta. Razgovarajte sa bebom jer vas razume više nego što mislite i ne pravite od odgoja nauku jer je to potpuno prirodna stvar. Budite opušteni, osluškujte svoje dete i videćete koliko je sve jednostavno.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: