Zašto je majčino mleko magično

Već u trudnoći mnoge žene se sretnu sa pitanjem da li će dojiti svoju bebu. U tom trenutku to nam se čini dalekim i nepoznatim, često kao nešto naporno i komplikovano, a zapravo je dojenje najprirodniji način da nahranite svoju bebu. Prednosti dojenja su brojne, ali svakako najvažnija je blagodet majčinog mleka, koje je, kako i nauka kaže – magično.

Deluje zaista neverovatno kako je telo majke u stanju da proizvede jednu tako magičnu supstancu koja je za njeno dete daleko više od obične hrane. Urođena majčinska intuicija ogleda se upravo u proizvodnji mleka. Njeno telo radi tako da proizvodi ono što je potrebno njenom detetu, što je verovatno najmoćniji proces koji je priroda stvorila. Nekoliko je razloga koji majčino mleko čine najsuperiornijom hranom na svetu.

Majčino mleko se prilagođava polu bebe

Istraživanja su pokazala da se mleko iste majke razlikuje i menja u zavisnosti od toga da li doji dečaka ili devojčicu. Mleko koje proizvodi majka koja doji devojčicu uglavnom je manje masno i manje bogato proteinima nego ono za dečake. Ono što je još neverovatnije jeste i da to prilagođavanje polu deteta varira u zavisnosti od kulture. U Keniji, recimo, majke proizvode kvalitetnije mleko za devojčice. Hipoteza istraživača je da je razlog tome činjenica da devojčice imaju šansu da poprave imidž i stanje porodice ako se dobro udaju.

Sastav majčinog mleka se menja kako beba raste

Mleko prvih dana nije isto kao ono koje dolazi posle mesec ili dva meseca dojenja. I ove promene nastavljaju da se dešavaju kako beba raste. Prema studiji objavljenoj u čuvenom magazinu “Pediatrics”, masnoća i energija sadržana u određenoj količini mleka majki jednogodišnjaka, daleko je veća od masnoće i kalorijske vrednosti u istoj količini mleka majki koje doje mlađe bebe.

Kada je beba bolesna, majčino mleko proizvodi i antitela

Kada se razbolimo, broj leukocita nam skače, kao rezultat reakcije imunog sistema. Ukoliko je beba koja sisa bolesna, i mleko njene majke imaće veći broj leukocita nego inače. Naučnici veruju da do toga dolazi tako što iz bebinih usta kroz maminu bradavicu putuje informacija da je bebi potrebna pomoć.

Dojenje smanjuje rizik od nekih bolesti

Istraživanja su dokazala da dojena deca odrastaju uz manje šanse da obole od astme ili da imaju problem sa alergijama. Ono što je još neverovatnije je da je majčino mleko počelo da se koristi kao lek protiv raka nakon što su naučnici u Švedskoj slučajno otkrili da sadrži sastojak koji ubija ćelije tumora. Sastojak majčinog mleka ubija 40 različitih vrsta raka, a značajno je to što ne ubija zdrave ćelije što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lekovi koji se koriste u hemoterapiji.

Majčino mleko je posebno “dizajnirano” za naše pametne bebe

Iako sve mame sisara proizvode oligosaharide u svom mleku, ljudske majke su super-proizvođači oligosaharida jer proizvode više od 200 vrsta. Iako bebe ne mogu direktno da svare oligosaharide, istraživanja su pokazala da njihovo prisustvo u mleku pojačava produktivnost sistema za varenje, što dalje bebama pomaže da svare proteine i ostale forme energije mnogo efikasnije. Prateći taj proces, naučnici koji istražuju evoluciju, tvrde da majke potpuno nesvesno investiraju energiju u proizvodnju oligosaharida kako bi svojim bebama dale više energije da razvijaju intelekt.

Majčino mleko se tokom noćnih podoja menja da bi podstaklo bebin san

Majčino mleko koje se proizvodi noću ima viši nivo nukleotida koji podstiču san, od dnevnog.

Sve ovo više su nego dovoljni razlozi da se odlučite da dojite svoje bebe i na taj način im pružite mnogo više od hrane.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: