Kako pripremiti starije dete na dolazak novorođenčeta

Dolazak nove bebe je ogromna promena za roditelje, ali i za starijeg brata ili sestru koji su navikli da je sva pažnja uvek usmerena ka njima. Neka deca to prihvate bez velikih poteškoća, dok druga mogu imati burne reakcije, što je potpuno prirodna pojava.

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta kako biste starije dete adekvatno pripremili na dolazak novog člana porodice i kako biste svi što bezbolnije “preživeli” prve dane i mesece.

Starije dete još tokom trudnoće pripremite na dolazak novog člana porodice. Mamama se ne preporučuje da kriju trudnoću, već da sa detetom otvoreno razgovaraju o novom biću koje raste u njenom stomaku i da zajedno smišljaju ime za mlađeg brata ili sestru. Uključite ga u pripreme vezane za uređenje bebinog kutka, odabir posteljine i igračaka za bebu, a poželjno je da ga povedete sa sobom na ultrazvučni pregled kako bi čulo otkucaje bebinog srca.

Potrudite se da starije dete što više uključite u aktivnosti oko bebe. Dopustite mu da vam pomaže oko kupanja, presvlačenja ili dodavanja pelena i pokažite mu da vam veoma znači njegova pomoć. Ali potrudite se da budete umereni kako starije dete ne biste opterećivali brigom o mlađem.

Organizujte se tako da odvojite vreme samo za bavljenje starijim detetom i nikada ne zanemarujte rituale (čitanje pre spavanja, crtanje, kreativne igre, zajedničke šetnje) koje ste imali dok novi član nije stigao u porodicu. Verovatno će u početku biti teško, ali ne i nemoguće.

Posavetujte članove šire porodice i sve one koji dolaze da vide bebu da ne prave previše pompe oko nje, već da obrate pažnju i na starije dete. Nemojte dopustiti da se ni na koji način starije dete oseti zapostavljeno ili manje bitno.

Razgovarajte sa detetom i objasnite zbog čega vaša briga treba prvenstveno da bude usmerena na bebu, ali da je to privremeno dok bata ili seka malo ne porastu.

Pripremite starijem detetu poklon koji će dobiti od bebe nakon izlaska iz porodilišta i recite mu da je to poklon za njega. To je jedna od taktika koja će pomoći da se ostvari “dobar start” između starijeg deteta i novorođenčeta.

Često se događa da i uprkos svim ovim savetima deca burno reaguju ili iskazuju ljubomoru. Psiholozi period kada dete dobije mlađeg brata ili sestru nazivaju “šokom zbog skidanja sa trona”. Nemojte da vas iznenadi ukoliko starije dete počne ponovo da piški u krevet, pije mleko iz flašice, tepa ili sisa palac. To su normalna ponašanja, imajte razumevanja i strpljenja i što više razgovarajte sa detetom o tome.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: