Ruska novogodišnja bajka

Već smo vam otkrili neke on najlepših božićnih vašara u Evropi, i jedan iz komšiluka posebno izdvojili. Iako se tradicionalno povezuju sa katoličkim zemljama, danas vam otkrivamo da se najbogatiji i najgrandiozniji vašar ne nalazi u nemačkim, austrijskim i francuskim gradovima, već u glavnom gradu Rusije.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Москва🇷🇺 (@msk_today) дана

Između carstva i komunizma, bogatstva i siromaštva, tradicionalnog i modernog, otkrićete široke moskovske bulevare, raznobojne hramove, najlepše žene, luksuzne restorane i tržne centre, brojna pozorišta, najraskošnije balete i opere, specijalitete iz vremena komunizma, ulice i trgove posvećene pesnicima, kompozitorima i piscima i najblještaviju prazničnu atsmosferu.

Na najvećem ruskom trgu, Crvenom trgu, odigrava se prava novogodišnja bajka. Uz božićne melodije, ringipšile, miris palačinki koji se širi iz drvenih kućica, veliko klizalište, šarene ukrase koji se protežu iznad celog trga, i mnogobrojne jelke, uživaju Moskovljani, ali i mnogobrojni turisti. Ako se svemu tome dodaju snežne pahulje i pogled na baziliku Svetog Vasilija, pomislićete da ste se našli u scenografiji crtanog filma, jer sve što vam se nalazi pred očima deluje nestvarno.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Интересная Москва (@i.moscow) дана

Kada se smrznete na ruskoj zimi, možete ući u tržni centar Gum koji se nalazi na samom trgu. Ne očekujte tipične svetske šoping molove, jer u Moskvi ništa nije tipično. Spolja, ovaj centar izgleda kao muzej, a u kada uđete unutra, bićete očarani neobičnom arhitekturom. U središnjem delu nalazi se velika jelka, a u prostoru između spratova lebde tematski ukrasi stvarajući predivnu atmosferu. U ovom šoping centru možete pronaći prodavnice najluksuznijih svetskih brendova, ali i kupiti tradicionalne slatkiše, kao i karte za balet. Popnite se na poslednji sprat i ručajte u tradicionalnom restoranu iz komunističkih vremena. Verovatno će vas iznenaditi ovaj kontrast najskupljih dizajnerskih komada i skromnog obroka za koji se čeka u redu. Ali naviknite se, to vas u Moksvi očekuje na svakom koraku.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Moscow (@kukla_voodoo) дана

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Жена кота😼 (@wife_cat) дана

Kada padne mrak iz Guma izađite na ulicu Nikolskaja gde vas očekuju hiljade lampica koje se protežu između zgrada celom dužinom ulice, stvarajući romantičnu atmosferu i osvetljavajući ovu ulicu na najlepši način. Čini će vam se da zvezde nikada nisu bile bliže.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели АНАСТАСИЯ (@mazurevanasta) дана

Na različitim mestima u gradu postavljene su kućice u kojima možete kupiti tradicionalne suvenire, ne propustite da probate kavijar i ponesete babušku za uspomenu.

Ukolite ste slušali o komunističkoj Rusiji i Moskvi, iznenadiće vas kosmopolitski duh ove metropole. Moskva je puna luksuznih hotela, restorana i klubova u kojima se uz živu muziku jedu specijaliteti iz celog sveta, pije najbolja vodka, ali i vrhunska gruzijska vina i puši nargila. Oduševiće vas lepota zgodnih Ruskinja koje ćete i dok je na ulicama minus, u lokalima videti u sandalama i elegantnim haljinama.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Кафе ПушкинЪ (@cafepushkin) дана

Ne propustite da posetite čuveni kafe Puškin. Ovaj čarobni i autentični restoran smešten u baroknoj plemićkoj vili krije zanimljivu priču. Pre više od pola veka Žilber Beko je posetio Moskvu i nakon svoje posete napisao je pesmu “Natali” koja je postala veliki hit. U svojoj pesmi on je opevao kafe “Puškin”, i svoje vreme sa Natali koje je proveo u ovom kafiću ispijajući toplu čokoladu i gledajući napolju sneg. Francuski turisti dolazili su u Moskvu u potrazi za ovim lokalom, ali on tada nije ni postojao. Kafe “Puškin” otvoren je 1999. i dobio je naziv po ovoj pesmi, a upravo Žilber Beko je pevao na otvaranju čuvenu pesmu. Interesantno je da je ovaj kafe otvoren na bulevaru Tverskaja gde je Puškin često viđen jer je ovo bilo poznato šetalište visoke klase. U ovom predivnom ambijentu gde su obeležene stolice na kojima su sedeli državnici i umetnici, možete uživati u ruskim specijlaitetima i savršenim poslasticama.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Кафе ПушкинЪ (@cafepushkin) дана

Samo par minuta šetnje od kafea “Puškin” bulevarom Tverskaja stići ćete na Tverskaja trg gde vas očekuje još bajkovite praznične atmosfere. Crvene kućice koje izgledaju kao da su napravljene od kolača, još lampica i ringišila, jelke i polarni medvedi učiniće da pomislite da ste zakoračili u još jedan film.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Татьяна,Tatiana (@u21_taniy) дана

Ono što ćete doživeti u Moskvi, i ni u jednom drugom gradu, su muzejski performasni i predstave koji se odigravaju na ulicama. U dane novogodišnjih praznika centralni gradski bulevari zatvoreni su za saobraćaj i na njima se odigrava celodnevna zabava za posetioce. Možete uživati u akrobatskim tačkama, operama, baletima i predstavama. Pozorišta iz cele Rusije gostuju na ovom događaju, na svakom uglu su postavljene bine, možete gledati tradicionalne plesove, a igrači, svirači i glumci nalaze se i na ulicama gde izvode različite igre i prikazuju neke od starih zanata i načina života.

Ako vam ostane vremena obiđite Moskovske parkove sa ledenim figurama i klizalištima, istražujte ovaj velelepni carski grad i uverite se koliko vas atmosfera može ugrejati na hladnoj ruskoj zimi. Verujemo da će vas Moskva očarati i da ćete poželeti da joj se vratite i oktrijete njene čari i u toplijim danima.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Evgenia Chugunova 📷 Moscow (@evachug) дана

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: