3 biljke bez kojih je nemoguće zamisliti Božić

Pred nama je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika – Božić, koji se proslavlja u krugu porodice i toplini svoga doma. Iako postoje najrazličitiji običaji koji prate proslavu Božića, najveća simbolika ovog praznika je u badnjaku, česnici i svečanom pozdravu “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi” kojim Hrišćani potvrđuju rođenje Isusa Hrista.

Takođe postoje biljke bez kojih je nemoguće zamisliti ovaj praznik, koje rado poklanjamo ili držimo u svom domu kao najlepšu prazničnu dekoraciju. Izdvojili smo 3 biljke koje su simbol Božića i koje nam prostor čine lepšim.

BOŽIĆNA ZVEZDA

Kada se spomenu praznične biljke, božićna zvezda nam je prva asocijacija. Ona je višegodišnja sobna biljka i predivan ukras svakog enterijera. Za uspešan rast i opstanak potrebno joj je mnogo nege. Smatra se da je božićna zvezda jedna od najlepših saksijskih biljaka intenzivnog kolorita tokom hladnih meseci. Ako nekome želite da ulepšate predstojeći praznik, ovo cveće je pravi izbor.

BOŽIKOVINA

Tradicionalno već godinama unazad božikovina se smatra biljkom koja obeležava novogodišnje i božićne praznike. Od davnina joj se pripisivala čudesna moć, a kroz vekove, u narodu se sačuvalo mišljenje koje važi i za božikovinu, da biljke koje zimi rađaju plod imaju moć da zaštite čoveka, jer prkose prirodi. Od njenih svežih grančica prave se aranžmani koji unose duh prirode u prazničnu atmosferu, a zeleni listići s crvenim bobicama kao motivi česti su na ukrasima za jelku, stoljnacima, salvetama, ukrasnim papirima, svećama.

IMELA

Imela je lekovita biljka koja raste kao poluparazit na granama drveća, ne pušta korenje u zemlju i ne brine o staništu. I za nju su karakteristična brojna narodna verovanja, a jedno od njih je da zbog toga što nema korenja, ona zapravo izrasta iz raja. Drugo, poznatije vjerovanje, koje ju je i pretvorilo u simbol Božića jeste da donosi blagostanje u dom u kojem se nalazi ili da ljubljenje ispod nje u božićno vrijeme donosi sreću.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: