Ne propustite Advent u Zagrebu

Pisali smo vam o najlepšim božićnim vašarima u Evropi, ali jedan smo namerno izostavili jer smo odlučili da mu posvetimo posebnu pažnju. Na samo 4 sata vožnje od Beograda nalazi se grad koji je poslednje tri godine osvajao nagradu za najlepši božićni vašar u Evropi ostavljaju iza sebe raskošni Beč, čarobne francuske i nemačke gradove sa dugom tradicijom ove manifestacije. Za ovu nagradu, Zagreb pretenduje i ove godine, a verujemo da će se svakako naći u vrhu lestvice jer je svake zime praznična ponuda proširena na nove lokacije i dodata nova magija božićnoj čaroliji.

Reč “advent” nastala je iz latinske reči “adventus” koja znači dolazak, i označava dolazak, odnosno rađanje Isusa Hrista. Advent je zapravo priprema za Božić u katoličkoj veri koji traje 4 nedelje do Božića, tačnije do 24. decembra kada se slavi Badnji dan.

U Zagrebu se tradicionalno tokom celog decembra Advent obeležava na više različitih lokacija širom grada. Uz zvuke božićnih zvončića, miris medenjaka i kuvanog vina, drvene kućice, klizalište, koncerte i program za celu porodicu, Zagrepčani i njihovi gosti uživaju u prazničnoj atmosferi. Ceo grad se pretvara u scenografiju najlepšeg božićnog filma uz mnoštvo novogodišnjih jelki i bogatu dekoraciju.

Na čak 18 mesta u gradu očekuje vas novogodišnja bajka tako da nećete znati odakle da krenete. Mi vam predlažemo da krenete od centralnog gradskog trga.

Na Trgu bana Jelačića priređena je Božićna bajka sa kućicama u kojima ćete pronaći novogodišnje poklone, liciderska srca i gastronomske specijalitete. Svakodnevno je organizovan kulturni program koji uključuje pevanje gospel pesama, nastupe dečijih horova i instrumentalnih orkestara.

Odatle produžte do Zrinjevca, jednog od najlepših zagrebačkih parkova. Dok šetate između 220 platana dekorisanih u prazničnom duhu sa hiljadama belih lampica naići ćete na stari muzički paviljon gde možete uživati slušajući božićne klasike i valcere. Širom parka postavljene su drvene kućice u kojima ćete pronaći unikatne ukrase, umetničke suvenire i tradicionalne zagrebačke specijalitete.

Na Trgu kralja Tomislava sve ljubitelje klizanja očekuje najveće klizalište u ovom delu Evrope gde možete uživati u omiljenom zimskom sportu uz muzički program. Park je pretvoren u čarobnu zimsku idilu na ledu, a oko klizališta vas očekuje uživanje u gastronomskim specijalitetima i toplim napicima. 

Između Zrinjevca i Trga kralja Tomislava nalazi se Štrosmajerov trg, a na njemu “Fuliranje”. Više od 80 muzičkih izvođača i preko 40 restorana i barova predstaviće se na ovom trgu. U kući Deda Mraza svakodnevno se organizuju predstave za decu, a otvoren je i pseći bistro za ljubimce.

Na Evropskom trgu okupljaju se mladi željni zabave uz koncerte, izložbe i drugi umetnički program. Ispred Hrvatskog narodnog kazališta možete uživati u nastupima di-džejeva i džez bendova, kao i kulinarskim specijalitetima iz svih delova Hrvatske.

Provozajte se centrom grada veselim božićnim tramvajem i uživajte u polučasovnom programu u kom učestvuje Deda Mraz. Na Kaptolu uživajte u predstavi “Žive božićne jasle” koja će vas odvesti u vreme Isusovog rođenja.

Provozajte se gradom kočijom sa Deda Mrazom, a deca će uživati na čarobnoj vrtešci sa šarenim konjićima. Gde god da prošetate nećete pogrešiti jer se širom grada nalaze kućice iz kojih se širi miris kuvanih kobasica, pečenog kestenja, kolača i kuvanog vina. Poseban ugođaj doživećete kada padne mrak. Kućice, šareni ukrasi i rukotovorine postaju obasjane sjajem prazničnih lampica, a sa najlepših zagrebačkih balkona dopiru melodije u izvođenju duvačkog benda.

Ne propustite da obiđete i Gornji grad. Na Štrosmajerovom šetalištu doživećete zimsku idilu sa pogledom na grad. Svake večeri oko 18 časova ručno se pali 100 fenjera koji će doprineti romantičnoj atmosferi. Doživite stari Zagreb sa šarmom davnih kafana, prepustite se toploj atmosferi u društvu uličnih bendova, plesača i zabavnih komičara i uživajte u romantičnoj šetnji.

Kada se umorite od šetnje i poželite da se ugrejte, svratite u Finjak, gde ćete naći najlepšu božićnu bajku u zatvorenom jer je kao i svake godine, ovaj kafić pripremio tematsku prazničnu dekoraciju. Očekuju vas božićni patuljci, polarni medvedići, a ispred kafića magija koja uključuje i Deda Mrazove sanke u kojima možete da se slikate.

Advent u Zagrebu počeo je 1. decembra i trajaće do 6. janura, tako da imate dovoljno vremena da isplanirate zimski vikend u ovom gradu i uživate u prazničnoj čaroliji.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: