Najlepši Božićni vašari u Evropi

Kraj novembra tradicionalno označava početak novogodišnje euforije i otvaranje božićnih vašara širom Evrope. Ovaj običaj nastao je kao nemački, ali se proširio i na mnoge druge zemlje u kojima se Božić slavi 25. decembra, tako da praznična atmosfera traje 4 nedelje pre Božića. Građani i turisti okupljaju se na centralnim Trgovima oko ukrašenih kućica ispijajući kuvano vino uz lokalne specijalitete i kupuju novogododišnje ukrase. Trgovi su pretvoreni u najlepše božićne bajke, a topli napici, gužva, vesela atmosfera i raznovrstan muzički program za celu porodicu učiniće da se zagrejete i u najhladnijim decembraskim večerima.

Sigurni smo da ste za neke od poznatih božićnih vašara već čuli, poput onih u Beču ili Pragu, ali nekada se najlepša praznična atmosfera krije u manjim gradovima gde vašari na mesec dana postaju glavni događaji i centralna mesta okupljanja, a zanimljivom ponudom svake godine pokušavaju da privuku turiste koji možda ova mesta ne bi stavili na listu svojih zimskih putovanja. Mi vam otkrivamo gde je već počela božićna magija kojoj ćete poželeti da se pridružite.

DREZDEN

Svaki grad u Nemačkoj u nedeljama pred Božić pretvara se u prazničnu bajku, ali božićni vašar u Drezdenu najstariji je na svetu i datira iz daleke 1434. godine. Ulice i trgovi u ovom gradu od 28. novembra do 24. decembra pretvaraju se u zimsku čaroliju na 11 božićnih vašara sa svim tradicionalnim ukusima, mirisima i zvucima koje povezujemo sa najradosnijim praznikom. 

INSBRUK

U srcu tirolskih Alpa osim skijanja očekuje vas i predivna praznična atmosfera sa šest božićnih vašara rasprostranjenih po celom gradu, božićnom jelkom visokom 14 metara i programom za celu porodicu. U ovom bajkovitom austrijskom gradu božićna magija traje od 15. novembra sve do 6. januara. Isprobajte tradicionalne specijalitete, kuvano vino, čuveno pivo i uživajte u predivnoj dekoraciji.

STRAZBUR

S obzirom na istorijsku povezanost Strazbura, odnosno čitavog Alzasa sa Nemačkom, jasan je uticaj nemačkih običaja na ovaj šarmantni francuski grad koji je više puta osvajao nagradu za najlepši božićni vašar u Evropi. Prvi Božićni vašar u Strazburu otvoren je davne 1570. godine i od tada se održava ova tradicija, pa ne čudi da se Strazbur naziva “Capitale de Noel” odnosno “Prestonica Božića”. U gradu je organizovano više božićnih vašara, ali se centralna jelka od 7 tona nalazi na trgu Kleber. Božićna čarolija u ovom gradu počela je 23. novembra i trajaće do 30. decembra.

NUREMBERG

Srednjovekovni bavarski grad nudi jedan od najlepših božićnih vašara. Od 30. novembra do 24. decembra uz mirise pečenih kobasica, kolača od đumbira, kuvanog vina i punča od ruma ovaj nemački grad pretvara se u prazničnu čaroliju. Možete uživati u vožnji kočijom, a od 1999. godine postoji i poseban dečiji vašar sa programom koji će svima probuditi nostalgiju i različitim atrakcijama za najmlađe.

BAZEL

Božićni vašar u Bazelu važi za najlepši i najveći u Švajcarskoj. Otvoren je od 22. novembra do 23. decembra i za to vreme možete uživati u šarmantnoj prazničnoj atmosferi. Na trgovima u centru dekorisanog Starog grada možete probati švajcarske specijalitete poput krompira sa topljenim sirom i čuvenih kobasica. Za decu je predviđen program u kojem uz ispijanje tople čokolade mogu da peku kolače, prave božićne ukrase, dekorišu sveće i učestvuju u različitim drugim radionicama. 

KELN

Keln je jedna od omiljenih zimskih turističkih destinacija u Nemačkoj koja svakog decembra privlači milione turista iz celog sveta. Sa više božićnih vašara rasprostranjenih po gradu, ceo Keln se pretvara u prazničnu čaroliju. U prelepo dekorisanom gradu uz miris pečenih jabuka i kolača sa cimetom možete uživati od 26. novembra do 23. decembra.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: