Božićna čarolija u Beču

Ukoliko ste ljubitelji božićnih vašara, vesele praznične atmosfere, kuvanog vina, kobasica i austrijskih kolača, pravo je vreme da posetite Beč. Jedan od najvećih svetskih umetničkih i kulturnih centara, kosmpolitski grad na Dunavu, nekadašnja prestonica najmoćnijeg evropskog carstva, grad imperijalističkih palata, muzeja, kompozitora i kočija, pored svega navedenog, poznat je i po čarobnoj atmosferi u vreme božićnih praznika.

Na samo nekoliko sati vožnje od sredine novembra do kraja decembra na tradicionalnim bečkim trgovima očekuju vas božićni vašari. Miris božićnih kolača, pečenog badema, punča i magično ukrašene ulice privlače veliki broj turista da austrijsku prestonicu poseti u ovom periodu godine.

Bečki božićni sajmovi korene vuku još iz 13. veka, a današnji način proslave Božića odomaćio se u prvoj polovini 19. veka.

Ove godine posetioci imaju priliku da uživaju u događajima koji se održavaju na čak 14 različitih lokacija. Najpoznatiji i najstariji adventski sajam u Beču je onaj ispred zgrade gradske većnice, takozvani Christkindlmarkt, gde na 150 štandova posetioci mogu da uživaju u najukusnijim delikatesima i toplim napicima, ali i da pronađu mnoštvo zanimljivih suvenira.

Pravi magnet za zaljubljene turiste je i jelka ukrašena sa dve stotine svetlećih srca gde se mogu napraviti čarobne božićne fotografije. Sajam krasi i klizalište koje vijuga kroz predivno osvetljen park u blizini većnice. Na zaleđenoj površini od 3.000 kvadratnih metara uživaju klizači svih uzrasta, a naročito najmlađi.

Osim u klizanju, deca u toku trajanja praznika uživaju i u raznolikom programu, kao što su božićne radionice gde imaju priliku da izrađuju božićne poklone ili ukusne kolačiće. Takođe, očekuje ih vrteška, vozić sa irvasima i predivna svetleća instalacija u parku.

Nedaleko odatle, na trgu Marije Terezije nalazi se Božićno seoce gde gospel horovi i muzički bendovi svojim melodijama doprinose čarobnoj prazničnoj atmosferi.

Božićna bajka očekuje vas i ispred najpoznatijih bečkih atrakcija, dvoraca Belvedere i Šenbrun, ali i na gotovo svakom od prelepih bečkih trgova. Možete uživati u tradicionalnim kulinarskim specijalitetima, radionicama, umetničkim suvenirima i carskoj romantičnoj atmosferi, a ne smete propustiti ni vožnju kočijama po predivno osvetljenim bečkim ulicama.

Kada vas umori austrijska zima, posetite neki od mnogobrojnih bečkih muzeja i galerija sa zavidnim kolekcijama svetskih umetničkih dela, uživajte u kolačima u čuvenom Kafeu Central, a ni šoping u Beču vas neće izneveriti.


Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: