Zdrava hrana može biti ukusna

Ubrzan tempo života, mnogo obaveza, stres, nedostatak fizičke aktivnosti i najvažnije nepravilna ishrana mogu ozbiljno narušiti naše zdravlje. Kako ne biste menjali svoje navike kada se pojavi zdravstveni problem i to postane jedina opcija koju imate, mi smo želeli da vam probudimo svest koliko je važno promeniti loše navike u ishrani i koliko je važno šta unosimo u svoj organizam.

Postoje predrasude kako je zdrava hrana i neukusna, a mi smo tu da vas razuverimo. Razgovarali smo sa Jelenom Balać, kreatorom zdravih i ukusnih recepata i edukatorom u oblasti zdrave ishrane, koja nam je dala korisne savete o zdravoj ishrani.

Kako si počela da se baviš pripremanjem ukusnih i zdravih jela?

Oduvek sam volela da provodim vreme u kuhinji. Kuhinja mi je bila mesto gde se opuštam, kao što je nekome meditacija i šetnja, meni je to bilo kuvanje. Od kada sam obolela od štitne žlezde i kada sam shvatila tu neverovatnu povezanost zdrave ishrane sa onim kako se osećamo, spojila sam te dve ljubavi, ljubav prema kuhinji i  prema zdravoj hrani i odlučila sam da počnem da stvaram jela od kojih ću se bolje osećati, a u kojima ću istovremeno i uživati.

Za sve one koji ne znaju, da li nam možeš reći šta podrazumeva paleo ishrana koju koristiš?

Paleo ishrana je ishrana naših prapredaka, dok još nije bilo proizvodnje, kada se nisu koristile žitarice i mahunarke, a jela se izvorna, neobrađena hrana, puno povrća, voća, mesa, orašastih plodova, suvog voća od kojeg danas možemo praviti veoma ukusne kolače. Paleo ishrana isključuje šećer, mlečne proizvode, gluten, brašno. Pored toga što isključuje žitarice koje sadrže gluten, takođe isključuje i žitarice koje ne sadrže gluten, jer se smatra da po sličnom principu utiču na naše zdravlje, odnosno na naš stomak. Smatra se da je paleo ishrana zapravo ishrana koja nama najviše prija.

Koje su namirnice koje najčešće koristiš u svojoj kuhinji?

Definitivno kokos. Koristim ga i u slanim jelima, od njega redovno spremam kokosovo mleko, razne kolače. Od ulja kokosovo i maslinovo ulje. Uvek u kući imam orašaste plodove i semenke, jer od njih spremam zdrave pogačice i hleb. Ono bez čega ne mogu su sveže voće i povrće, koje je u najvećoj meri zastupljeno u mojoj kuhinji i šta god da spremam za doručak, ručak ili večeru, povrće je obavezno uz sve to.

Da li pripremanje zdravih obroka zahteva mnogo vremena i truda?

Moram da priznam da u početku zahteva jer nismo dobro organizovani i nismo naviknuti na to da većinu hrane moramo da pripremamo sami kod kuće i da ne možemo kupovati upakovanu i gotovu hranu. Vremenom kada se dobro organizujete, kada naučite da pripremljenu hranu zamrznete, da uštedite sebi vreme, sve postaje mnogo jednostavnije. Naravno, to je stvar prioriteta, za šta ste spremni da žrtvujete svoje vreme. Ja uvek biram da vreme provedem u kuhinji gde ću spremiti sebi i svojoj porodici zdrave obroke.

Koliko je teško motivisati ljude da izbace štetne i nezdrave namirnice iz ishrane?

Zavisi kako koga. Što se tiče radionica koje organizujem, tamo dolaze ljudi koji su već sami doneli odluku da počnu da se hrane zdravo tako da jako brzo usvajaju ono što im govorim. Veći problem je sa ljudima koji ne shvataju zašto je toliko važno da se vodi računa o zdravoj ishrani. To su obično ljudi koji nemaju problem ni sa zdravljem ni sa fizičkim izgledom i navikli su da se tako hrane. Nažalost, kada imamo neki zdravstveni ili problem sa fizičkim izgledom, onda smo tek svesni da treba da potražimo rešenje ne u lekovima, ne u dijetama, već upravo u zdravim namirnicama, a štetne se naravno izbacuju iz ishrane.

Gde pronalaziš inspiraciju za sva divna jela koja pripremaš?

Inspiraciju svakodnevno pronalazim kako na internetu, tako i što ih sama smišljam. Moram da budem iskrena, da često kada vidim neke nezdrave slatkiše, tako da ih nazovem, odmah dobijem ideju da bi mogli da se naprave u mnogo zdravijoj varijanti tako da odlučim da sama smislim recept koji će biti mnogo zdraviji. Nedavno sam izbacila recept za zdrave čokoladne  palačinke. Pomislila sam kako bi bilo fenomenalno napraviti palačinke koje su onako crne i čokoladne, a naravno potpuno zdrave. Tako krenem sama da se igram ili kako ja to volim kažem, pravim magiju u svojoj kuhinji i pripremam takvo zdravo jelo.

Imali smo priliku da posetimo tvoju radionicu i uverimo se da su zdrava jela i ukusna. Da li možeš našim čitaocima dati savete kako za početak da počnu sa menjanjem štetnih navika u ishrani?

Prva i osnovna navika koja mora da se promeni jeste da prestanete da kupujete hranu koja nije zdrava. Kada donesete nezdravu hranu u kuću, jako je teško odoleti. Umesto što ćete kupiti čokoladu, kupite urme, lešnike, suvo voće, ukoliko vam padne šećer da imate alternativu. Jako je važno očistiti kuhinju i frižider, izbicati rafinisane šećere, rafinisana ulja, belo brašno, beli šećer i napuniti kuhinju zdravim namirnicama kao što su med, stevija, kokosovo mleko, bademo mleko, maslinovo ulje, zdrava brašna, zdrave semenke i kada sve to imate na dohvat ruke, a nemate nezdrave namirnice onda je mnogo lakše da promenite loše navike u ishrani. To je prvi i osnovni savet, a naravno posle je sve stvar dobre organizacije i redovne pripreme obroka. Najbitnije, kada krenete da se hranite zdravo, osećaćete se mnogo bolje i to će vas motivisati sve više da nastavite putem zdrave ishrane.

Koliko je interesovanje ljudi da promene svoje životne navike i počnu zdravo da se hrane?

Ogromno je interesovanje, zbog čega sam presrećna. Nažalost, razlog zbog koga se to dešava, zbog njega i nisam srećna, jer je sve više mladih ljudi koji su bolesni i imaju velike zdravstvene probleme, sve više mladih gojaznih ljudi, tako da su na neki način primorani da promene način ishrane i svoje životne navike. Sa druge strane, drago mi je što dolaze mladi ljudi jer će se na vreme informisati šta je zdravo, a šta ne, na koji način mogu da utiču da se neke bolesti spreče i da svoje životne navike dok su mlađi promene.

Da li planiraš uskoro da organizuješ novu radionicu?

Planiram. Upravo je najavljena nova radionica pod nazivom “Zdrava pekara”. Iz ličnog iskustva i iz radionica koje sam do sada održala shvatila sam da je pored edukativnog dela koje imaju, najbitnije da radionice imaju i praktični deo i u budućnosti planiram da budu više oslonjene na praktični deo, da polaznici radionice sami pripremaju hranu što više kako bi se uverili da to nije komplikovano i kako bi na kraju radionice mogli da degustiraju hranu i uverili se da je ukusna. Odlučila sam se za ovu radionicu pod nazivom “Zdrava pekara” jer ljudi najveću odbojnost prema zdravoj ishrani imaju jer smatraju da će po ceo dan jesti sirovu hranu u vidu salata, a ne znaju da postoji način da spremaju kiflice, rolnice, štapiće i mnoga ukusna jela koja su u potpunosti bez brašna, glutena i mlečnih proizvoda.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: