Svet hleba – novosadska radionica ukusa

Nepravilna i neredovna ishrana glavni je uzročnik mnogih bolesti koje sve više prete i mlađim osobama. Gotovo svakog dana možemo čuti koliko je hleb od belog brašna opasan po naše zdravlje, a istovremeno ovo je najčešće korišćena namirnica širom sveta. Milica Veselinović, mlada Novosađanka, odlučila je da otvori “Svet hleba” i svojim sugrađanima ponudi zdrave vrste hleba na koje su je inspirisala mesta koja je posećivala.

Kako nam objašnjava Milica, oduvek je smatrala da je hrana mnogo više od osnovne ljudske potrebe. Ona je nosilac, apsorber svih kulturoloških činilaca nekog podneblja, agrokulture, klime, ljudskog temperamenta, istorije, ekonomije, pa i na poslednjem, ali ipak primarnom mestu, hrana predstavlja priču čoveka o antropološkim, socijalnim i gastronomskim aspektima ljudskog života.

Vodeći se željom da vrati stare postupke proizvodnje, napravila je nekoliko vrsta hleba koje predstavljaju sintezu starih zanata, prirodnih hemijskih procesa i najkvalitetnijih sastojaka od kojih se može praviti hleb. Tako je u junu prošle godine nastao “Svet hleba”.

“Svet” sada ima tri vrste hleba: Nordijski prirodno fermentisani ražani hleb sa pivom, medom,suncokretom i korijanderom, Speltas beskvasni hleb sa tri vrste brašna, bosiljkom, lanom i morskom solju i Apsolutna zvezda Godo beskvasni hleb od četiri vrste brašna, šest vrsta semena sa kimom, konopljom i morskom solju. 

Pažljivim kombinovanjem domaćih namaza, začina i bilja u različitim etapama razvoja i nutritivne vrednosti nastali su i sendviči sa pršutom, rukolom i paradajzom, zatim sendvić sa domaćom paštetom od pilećeg filea sa mikrobiljem i klicama, kao i vegeterijanski sendvič. 

Osim na hleb, “Svet” svakog dana miriše na novu čorbu iz nekog kraja sveta iz kog je Milica donela recepte. Tako se u ponudi mogu naći italijanska čorba, francuska, engleska, nemačka, meksička, srpska i mnoge druge.

Ljubitelje poslastica obradovaće banana hleb sa semenom bundeve, čokoladom i pistaćima, New York time kolačići od čokolade, putera i čili paprike, kao i francuski puter kolačići sa brusnicom.

Ovu malu labaratoriju, kako je sama zove, Milica vodi sa sestrom. U pripremi izbegavaju sve sastojke koji se koriste u masovnim proizvodnjama. Takođe vode računa o regulisanoj upotrebi masnoće, proizvodnji bez aditiva, konzervansa, sa mnogo svežeg povrća, hrani bogatoj vlaknima, nutritijentima i koriste mnogo začina, lekovitog bilja koje daje jedinstven pečat njihovoj maloj radionici.

Za sada “Svet hleba” možete pronaći u ulici Narodnog fronta u Novom Sadu, a kako su i Beogradjani njihovi redovni posetioci i poručioci, jedva čekaju da lokal otvore i u Beogradu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: