Recept za večnu mladost krije se u čija semenkama

Ako ste i vi od onih osoba koje koriste blagodeti prirode u svrhu zdrave ishrane i zdravog života onda ste već konzumirali čija semenke. Poslednjih godina su posebno aktuelne i ceo svet priča o njihovoj čudotvornoj moći.

Ove zdrave semenke, koje potiču od istoimene biljke, veoma hidriraju naš organizam, regulišu rad creva, pospešuju probavu i redovno pražnjenje organizma, pomažu kod smanjenja telesne težine, regulišu elektrolite u organizmu, jačaju zube i desni, značajan su antioksidant, regulišu šećer u krvi, imaju protivupalno dejstvo, regulišu holesterol i snižavaju krvni pritisak. Koriste se za prevenciju srčanog udara. Čija semenke povećavaju energiju i ubrzavaju metabolizam, jačaju kosti i povećavaju mišićnu masu, stoga su pogodne za osobe koje treniraju ili se rekreativno bave sportom. Smanjuju rizik od nastanka raka pankreasa i korisne su u prevenciji i borbi protiv raka dojke i creva.

Ova super hrana ne sadrži gluten, a veoma je bogata hranljivim materijama kao što su omega 3 masne kiseline, proteini, minerali i vlakna. U čija semenkama je koncenrtisana pet puta veća količina kalcijuma nego što se nalazi u mleku što nam govori da su ove semenke veoma preporučljive trudnicama.

Čija seme sadrži čak 25-30 procenata ulja koja se mogu estrahovati, uključujući i alfa-linolensku kiselinu.

Ove semenke jedite umereno, kao i svaku drugu vrstu hrane, ali ih prethodno potopite u vodu ili jogurt i ostavite ih da odstoje 30 minuta do 2 sata. Možete ih dodavati jelima pred kraj kuvanja, ali ih nikako nemojte termički obrađivati jer gube svoja nutritivna svojstva. 3 do 4 supene kašike ovih semenki je preporučena dnevna doza u ljudskoj ishrani.

Njihovim redovnim konzumiranjem sprečavate starenje kože, a ujedno obnavljate njene oštećene delove.

Čiju možete dodavati u hleb, kaše, šejkove i kolače, a jedan od ukusnijih i veoma zdravih obroka sa ovom namirnicom možete pročitati ovde.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: