Najčuveniji evropski kafići

Evropa je bogata starim gradovima, impozantnim muzejima, pozorištima, bulevarima, trgovima i parkovima, ali kroz njenu istoriju ništa manju ulogu u kulturnom, umetničkom i političkom životu nisu imali kafići u kojima su mišljenja i ideje razmenjivali političari, filozofi i umetnici, u kojima su se družili pesnici i slikari, u kojima su čuveni pisci tražili inspiraciju i stvarali svoja dela. Mnogi od kafića čiji su gosti bili najveći umovi svog vremena postoje i danas i privlače turiste iz celog sveta svojom istorijom, autentičnim ambijentom i legendarnim pričama koje se vezuju za ova mesta. Potražili smo upravo takve lokale i izdvojili sedam kafića koja ne smete propustiti ako se zateknete u ovim gradovima. Neki od gradova nalaze se nedaleko od naše zemlje, pa će vas možda upravo ovi lokali inspirisati da na listu svojih željenih destinacija dodate ta mesta.

New York Cafe u Budimpešti

Na prvom mestu naše liste našao se kafić koji je jednom prilikom proglašen za najlepši na svetu. U okviru luksuznog budimpeštanskog New York Palace hotela, nalazi se ovaj kafić, star preko 120 godina, koji čuva autentični duh 19. veka. Ovo mesto u stilu italijanske renesanse bilo je omiljeno okupljalište pisaca i pesnika, a danas je mesto koje obilaze turisti iz celog sveta u potrazi za raskošnim ambijentom na kome mogu probati čuvene mađarske specijalitete poput junećeg gulaša, pilećeg paprikaša i guščije džigerice.

Cafe Florian u Veneciji

Otvoren davne 1720. godine, Florian je najstariji kafić u Italiji, a smatra se i jednim od najstarijih u Evropi. Njegove prostorije pune umetničkih dela posećivali su Gete, Kazanova, Prust i mnogi drugi velikani. Crveni pliš, ogledala, zlatni detalji i konobari u elegantnim odelima odišu elegancijom i luksuzom. Smešten na Trgu Svetog Marka, ovaj kultni venecijalnski lokal pravo je mesto da popijete italijanski espreso ili makijato, da uživate u koncertnim izvođenjima orkestra i pogledu na ovaj velelepni trg.

Cafe Odeon u Cirihu

Ovaj ciriški kafić otvoren je 1910. godine i brzo je postao omiljeno mesto okupljanja intelektualaca, političke i društeven elite. Tako su se među njegovim gostima našli Ajnštajn, Lenjin i Pikaso. Ovaj lokal u stilu secesije, sa viskim plafonom, velikim prozorima, mesingom i mermerom, prvi je kafić u Cirihu u kojem se šampanjac, nekada luksuzno piće rezervisano za bogate, služio na čašu.

Cafe A Brasileira u Lisabonu

Jedan od najstarijih i najpoznatijih lisabonskih lokala otvoren je u 19. veku sa idejom uvoza i prodaje brazilske kafe. U međuvremenu, ovaj kafić postao je omiljeno mesto okupljanja pisaca, slikara, intelektualaca i postao je prava turistička atrakcija. Ispred lokala nalazi se bronzana skulptura čuvenog portugalskog pesnika, Fernanda Pesoe, jednog od čestih gostiju, a unutrašnjost je dekorisana drvetom i ogledalima i obojena u oker i crvene nijasne. Ovo mesto poznato je po jakom epsresu “bica”, a uz kafu možete probati i lokalne specijalitete.

Cafe Central u Beču

Osnovan 1876. godine, ovaj kafić je, kako i sam naziv govori, postao centralno mesto okupljanja bečke elite. U njemu su viđeni Sigmund Frojd, Josip Broz Tito, Lenjin, Trocki, čak i Hitler. U prelepom ambijentu između zlatnih stubova, zidova ukrašenih umetničkim slikama i mermernih stolova, možete uživati u tradicionalnim bečkim specijalitetima, domaćim kolačima i koncertima na klaviru.

Cafe Greco u Rimu

Najstariji kafić u Rimu, a drugi po starosti u Italiji (nakon Floriana) otvoren 1760. godine još jedno je mesto koje je okupljalo velike pisce, političare, slikare i elitu. Smešten je u čuvenoj ulici Kondoti koju krase izlozi najvećih modnih kuća, a prostor ovog lokala ispunjen je uljima na platnu, ogledalima i crvenim plišom. Danas prepun turista, ovaj kafić i posle toliko godina zadržao je svoj stil i eleganciju.

Cafe de Flore u Parizu

Iako u šetnji Parizom možete naići na veliki broj kafića sa dugom istorijom i tradicijom u kojima su sedeli neki od najvećih velikana svog vremena, Cafe de Flore se u velikoj konkurenciji izborio za svoje mesto na našoj listi. Ovaj prestižni lokal otvoren je 1890. godine na Bulevaru San Žermen, posećivali su ga filozofi i pisci, a i danas u njemu možete videti kako turiste, tako i Parižane koji jedu kroasane i uživaju u kafi, čaju ili toploj čokoladi. Možete uživati u unutrašnjosti kafića koji je uređen u secesionističkom stilu, ili na crvenim stolicama ispred lokala gde ćete doživeti pravi duh pariškog kafića i posmatrati prolaznike na ovom velelepnom bulevaru.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: