![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Mediteranski region poznat je po svojim zdravim receptima i navikama u ishrani u kojoj se ističu sezonski, tradicionalno pripremljeni i sasvim prirodni proizvodi. Još od 70-ih godina prošlog veka rađena su naučna istraživanja vezana za ishranu u ovom regionu (Grčka, Italija, Francuska i Španija) i pokazala su da populacija koja živi na Sredozemlju ima nisku stopu gojaznosti i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja i visok holesterol. Takođe, između ostalog, upravo zahvaljujući svojoj ishrani, Španci su najdugovečniji narod u Evropi, a na drugom mestu nalaze se Italijani.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Uvek kada se govori o različitim vrstama ishrane, a pre svega dijetama, postoji bojazan da li će naše zdravlje biti narušeno zbog promenjenih navika i izbacivanja određenih namirnica sa jelovnika, međutim mediteranska ishrana jedina je kojoj Svetska zdravstvena organizacija nije pronašla nijednu manu i preporučuju je kao najzdraviju ishranu.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Ova ishrana sadrži nizak procenat proteina i zasićenih masti, a akcenat je na svežem voću i povrću, žitaricama od celog zrna i mahunarkama. Sir i jogurt mogu se konzumirati svakodnevno, dok se jaja, riba, belo i crveno meso (najčešće jagnjetina i junetina) preporučuju jednom ili dva puta nedeljno. Riba i morski plodovi na meniju trebalo bi da se nađu barem dva puta nedeljno.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Maslinovo ulje je glavni izvor masti u ovoj dijeti, a sveže sezonsko voće i povrće sastojak (gotovo) svakog obroka. Mediteranska ishrana koristi i dosta začinskog bilja, kao što su bosiljak, origano, ruzmarin, menta, peršun, a jelu se daje poseban šmek korišćenjem belog luka ili limuna. Večera obično uključuje i čašu crnog vina. Takođe, u mediteranskoj ishrani blagodet po zdravlje imaju i avokado i ulje avokada. Pravilno kombinovane namirnice nisu samo zdrav izbor za svaki obrok, već stvaraju osećaj sitosti.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Mediteransku ishranu odlikuju manje porcije. Jede se češće, ali manje, za razliku od drugih naroda koji vole velike porcije. Takođe, veoma važnu ulogu u mediteranskom načinu ishrane ima i balans svega: jedu se zdrave namirnice, unosi se potrebna količina masti, ugljenih hidrata, proteina. Jede se opušteno, bez žurbe i uživa se u obroku. Kalorije se ne broje – mediteranski narodi sa obrokom prestaju onda kada su siti.
![](https://lavie.rs/wp-content/plugins/jetpack/modules/lazy-images/images/1x1.trans.gif)
Pripadnici mediteranskih naroda retko piju gazirana pića, što je i razumljivo jer imaju sveže voće u izobilju. Ono što mediteranski narodi praktikuju je velika količina vode.
Mediteranski način života, osim pravilne ishrane uključuje i sam način obedovanja koji podrazumeva umerene količine hrane i pića i ležerno obedovanje u društvu porodice i prijatelja, ali i druge zdrave navike kao što su svež vazduh, pozitivne misli i opuštanje, redovno spavanje, popodnevni odmor, kao i redovnu fizičku aktivnost, koja je važan deo jednačine.