Kako da izbegnete nagomilavanje suvišnih kilograma u trudnoći

Trudnoća je period kada žena treba posebnu pažnju da posveti svom zdravlju, jer vodeći računa o sebi brine i o životu koji nosi u sebi. U drugom stanju telo žene se menja i jedna od najvažnijih stvari za normalan razvoj bebe jeste pravilna i izbalansirana ishrana.

Pravilna ishrana podrazumeva da birate isključivo zdrave namirnice, jer one putem krvi dolaze do vaše bebe. Neretko trudnice imaju povećan apetit, zato je veoma važno da shvatite da dobijanjem viška kilograma možete ugroziti kako svoje tako i zdravlje svoje bebe.

Dobijanje kilaže u trudnoći je individualno, razlikuje se od osobe do osobe i od trudnoće do trudnoće.

Jedan od najvažnijih saveta koji će vam pomoći da izbegnete nagomilavanje suvišnih kilograma jeste da onda kada osetite potrebu da pojedete nezdravu namirnicu, pokušate ipak da odaberete one sa najboljim nutritivnim karakteristikama. Izbegavajte slatkiše, jako masnu, začinjenu i industrijski prerađenu hranu.

Takođe, veoma je važno da planirate obroke, kao i da jedete manje porcije, ali češće, ali i da unosite dovoljnu količinu tečnosti u toku dana (8 do 10 čaša). Kada kažemo tečnost mislimo pre svega na vodu i sveže ceđene sokove, sa kojima treba da budete oprezni jer u sebi sadrže šećere. Ukoliko ne možete da izbegnete konzumiranje nezdravih namirnica, pokušajte da ih ograničite na što manju količinu. Ukoliko vam doktor nije propisao mirovanje i ležanje u trudnoći, poželjno je da šetate i budete fizički aktivni.

Jedna od stvari o kojoj bi trebalo da vodite računa ukoliko ne želite da se ugojite je da nikada ne jedete uz omiljenu seriju ili emisiju na tv-u. Nećete biti svesni koliko ste gladni i koliko vam je zapravo hrane dovoljno.

Najčešći mit sa kojim se u trudnoći susrećemo jeste da trudnica treba da jede za dvoje, što zapravo uopše nije tačno. Prosečnoj trudnici je potrebno samo oko 300 zdravih kalorija dnevno više nego pre trudnoće.

Ne dozvolite da vam trudnoća bude izgovor za povećan unos hrane, već vodite računa o tome šta jedete i koliko ste fizički aktivni.

Ipak, najvažnije je da budete zdravi, zadovoljni, smireni i bezbrižni. Normalo je da vam se telo promeni tokom trudnoće, a to nikako ne sme da vas opterećuje, jer ćete nakon porođaja i oporavka, uz malo volje i truda lako vratiti staru kilažu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: