Kako kreirati jutarnju rutinu za uspešan dan

Mnogima od nas teško pada kada alarm ujutru zazvoni i kada znamo da moramo ustati, a najradije bismo ga odložili i prespavali čitav dan. Kako to nije moguće, ustajemo mrzovoljni i nervozni. Otuda s razlogom izreka “Ustao je na levu nogu”.

Kako bismo što lakše podneli rana jutarnja buđenja i izbegli stres, ključno je kreiranje rutine koje se svakodnevno treba pridržavati.

Kada vam alarm zazvoni nemojte se mučiti tako što ćete odlagati ustajajanje za par minuta, ne budite lenji, ustanite i počnite sa primenjivanjem jutarnjih rituala. Jer i sami znate da se po jutru dan poznaje.

U nastavku smo vam pripremili rituale koji će vam pomoći da kreirate uspešan dan.

Probudite se ranije

Kada kažemo da se probudite ranije, ne mislimo na petnaestak ili dvadeset minuta, već sat vremena ranije. Možda nećete na samom početku moći da ispoštujete ovo prvo i osnovno pravilo, ali krenite sa deset minuta pa lagano povećavajte dok ne dođete minimum na sat vremena. Toliko je potrebno da biste u potpunosti mogli da odradite sve jutarnje rituale koji će doprineti da budete produktivni i energični u toku dana.

Popijte čašu vode za buđenje organizma

Voda je inače veoma korisna za naš organizam, ali kada popijete čašu vode na prazan stomak ujutru, ubrzaćete metabolizam, a ujedno ćete se razbuditi. U vodu možete dodati par kapi limuna koji će očistiti organizam i pospešiti varenje.

Doručkujte 

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, zato ga nemojte nikada preskakati. Najbolje da započnete dan kvalitetnim i zdravim doručkom, poput kaše. Ako žurite na posao neka vam obrok bude što praktičniji i jednostavniji za pripremu, kako ne biste odustali od ove rutine.

Smejte se

Sigurno vam ništa nije smešno od ranog jutra kada vas je alarm probudio i jedva ste uspeli da ustanete iz kreveta. Shvatite da je ovaj jutarnji ritual veoma važan. Dok perete zube ili se češljajte, smejte se svom odrazu u ogledalu. Možda zvuči ludo, ali deluje. Umesto negative i mrzovolje izazvane ranim buđenjem, osmehom ćete u sebi probuditi pozitivnu energiju koja će vas držati tokom celog dana.

Vežbajte

Izdvojite desetak minuta da uradite nekoliko vežbi, da se razbudite, a ujedno učinite nešto korisno za sebe. Videćete i sami koliko je važan ritual jutarnje fizičke aktivnosti.

Sredite se

Možda neki nisu raspoloženi za sređivanje od ranog jutra, ali je to zaista veoma važno. Uredan “beauty look” sa malo šminke će učiniti da se osećate mnogo lepše i sigurnije u sebe. Zar biste to propustili zbog pet minuta dužeg sna?

Osobodite se obaveze jutarnjeg pripremanja garderobe

Izbacite iz svog jutarnjeg ritala pripremanje garderobe, već tu obavezu završite dan pre. Užurbano isprobavanje odevnih kombinacija i peglanje je nepotreban jutarnji stres, a iznad svega oduzima previše vremena i energije, a i ostavlja veću mogućnost da ćete po povratku kući morati da pospremite nered koji ste za sobom ostavili.

Skuvajte kafu, čaj ili pripremite zdrav napitak po izboru

Mnogi od nas vole sa uživanjem da popiju prvi jutarnji napitak i meditiraju u tišini svojih misli. Ako niste tip koji voli meditaciju, uzmite svoj planer i pogledajte kakve obaveze imate u toku dana. Odredite prioritete i tome se posvetite, a potom i preostalim planovima. Mnogo je lakše kada unapred znate šta vas očekuje u toku dana.

Pustite svoju omiljenu muziku

Napravite svoju omiljenu plej listu i uz ritmove omiljenih pesama malo đuskajte. Možda nekima ovo zvuči kao nemogiuća misija, ali pokušajte, videćete da će vam se posle nekog vremena jako dopasti. Ima li lepšeg načina da započnete dan?

Možda su neki od nas po prirodi raspoloženi za aktivnosti od kada otvore oči, ali ako ne pripadate tom tipu ljudi nemojte da vas to obeshrabri. Nije potrebno da usvojite svaku od navedenih stavki, već sami odaberite šta vam najviše prija, ali neka onda to što ste izabrali bude nešto čaga ćete se svakog jutra pridržavati i sebi obezbediti kvalitetan i uspešan dan. A zar svaki dan našeg života ne treba da bude upravo takav? Ako vam dan počne nervozom i žurbom, ni od ostatka dana ne očekujte ništa bolje.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: