Obogatite detinjstvo svoje dece čitajući im svakoga dana

Roditeljstvo je jedna od najlepših, ali i najzahtevnijih uloga koju u životu možemo dobiti. Takođe i jedna od najvećih odluka koju svesno donosimo. Odluka koja sa sobom nosi ogromnu odgovornost, jer biti roditelj znači postaviti temelj buduće detetove ličnosti. A sigurni smo da svaki roditelj želi da njegovo dete bude srećno, zadovoljno, ispunjeno, pažljivo i brižno prema drugima, rasterećeno i pre svega dete sa pozitivnim pogledima na život.

Deci je potrebno da osećaju sigurnost, podršku, razumevanje i podsticaj od strane roditelja. Potrebno im je da se osećaju spokojno i voljeno kako bi mogli da uče, istražuju i otkrivaju svet. Onako kako sa detetom pričate, koliko mu ljubavi i pažnje pružate, koliko se sa njim igrate i čitate mu ima veliki uticaj na to kakva će ličnost postati u budućnosti, kao i kakve će odnose graditi sa drugima.

Savremen način života sa sobom nosi brojne probleme i obaveze koje se neretko odražavaju na decu. Mnogi moderni roditelji često upadaju u zamku današnjice u kojoj digitalni uređaji uzimaju primat nad kvalitetnim zajedničkim vremenom koje možete provesti na različite načine sa svojom decom.

Jedan od rituala koji treba svakodnevno da uvrstite u život svog deteta je čitanje. Čitanje ima brojne prednosti i ne smete zanemariti njegovu važnost.

Ne zaboravite da čitajući svojim mališanima stvarate uspomene kojih će se sećati celog života. Stručnjaci smatraju da su čitanje ili pričanje priča jedan od odličnih načina da deca zavole učenje i obogate svoj rečnik. Kada roditelji čitaju naglas, postaju uzor deci i prenose na njih ljubav prema knjizi.

Veoma je važno da dete od najranijih dana provodi vreme u prostoru gde su mu knjige na “dohvat ruke”. Na ovaj način im suptilno razvijamo čitalačke navike. Ovaj jednostavan ritual ne predstavlja samo način da se deca zabave i umire već i znatno doprinosi da deca odrastu u vrsne samostalne čitaoce, ali će im pomoći i da brže nauče da čitaju i pišu.

Čitanje takođe budi maštu i razvija kreativnost kod dece, poboljšava memoriju, fokus i koncentraciju. Dok čitate širite i obogaćujete detetov svet, pa ćete na taj način naći mnogo korisnih i zajedničkih interesantnih tema o kojima ćete moći da pričate sa njim. Kada dete poraste verovatno će želeti da mu stalno čitate istu knjigu.

Jednostavna tajna za postizanje ovih uspešnih navika jeste da izdvojite minimum 15 minuta dnevno, naoružate se strpljenjem i dobrom voljom i čtajući naglas uživate u ovom prelepom ritualu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: