Uskoro će biti održan Green Fest pod sloganom “Kakvu budućnost želim?”

Od 26. oktobra do 4. novembra biće održan jedanaesti međunarodni festival zelene kulture “Green Fest” u izmenjenom, onlajn izdanju, pod sloganom “Kakvu budućnost želim?”, a svi sadržaji će biti besplatni.

Svi zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj, kao i srodne teme, moći će da pogledaju sedam dugometražnih i 49 filmova srednjeg i kratkog metra.

“Green fest” je pripremio selekciju najzanimljivijih i najgledanijih filmova iz prethodnih 10 godina.

Na festivalu će pored ostalog biti dostupni filmovi poput: “Riverblue: Da li moda može da spase Planetu?” o zagađenju koje dolazi iz modne industrije, zatim “Raundap na optuženičkoj klupi” koji ulazi u srž skandala o upotrebi glifosata i prati formiranje i rad Haškog Tribunala protiv Monsanta, “Harmonija sa deponije” – priču o uspehu paragvajskog dečijeg orkestra koji svira na instrumentima koji su napravljeni od materijala sa deponije.

U selekciji se nalaze i dva filma o hrani – “Seme: Neispričana priča” i “Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane” koji osvetljavaju budućnost hrane i često neodgovoran odnos prema njoj.

Upotreba resursa je takođe u fokusu ovogodišnjeg filmskog programa kroz filmove “Rat za pesak” i “Utovareni: Prava cena transporta”.

Filmovi kratkog i srednjeg metra su u 70 odsto iz ovogodišnje produkcije i raspoređeni su u šest kategorija.

Prvi put na “Green festu” jedan film će imati svetsku premijeru – “Riba na suvom”, nemačkog reditelja Jonasa Nelisena, o izazovima promena.

Za najmlađe posetioce pripremljen je izbor animiranih filmova koji će ih naučiti kako da razumeju značaj očuvanja prirode i odgovornost prema životnoj sredini.

Obrazovni program festivala donosi razgovore sa najvećim domaćim stručnjacima na različite teme, a serija razgovora počinje 28. oktobra, temom “Da li naša odeća uništava Planetu?”, gde će moći više da se čuje o najnovijim istraživanjima najpoznatijeg genetičara Srbije Miodraga Stojkovića i najpoznatijeg klimatologa Vladimira Đurđevića.

U diskusiji “Kvalitet vazduha – od evropskog do lokalnog nivoa”, 29. oktobra, moći će da se sazna kako se susedne zemlje bore sa zagađenjem, šta može da se očekuje iz novih EU paketa pomoći zapadnom Balkanu, o podacima o zagađenju u Srbiji i borbi za čist vazduh u lokalnim zajednicama.

Panel “EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene”, 2. novembra, će objediniti teme o načinima i potrebi zaštite prirodnih resursa, instrumentima koji mogu da pomognu Srbiji da unapredi kvalitet prirode i mreži prirodnih dobara “Natura 2000”, koja je jedan od značajnih alata u smanjenju rizika klimatskih promena.

Dodatni deo obrazovnog programa čine i filmovi o upravljanju otpadom, vodnim resursima i hemikalijama u Srbiji.

Svi filmovi će moći da se pogledaju na sajtu.

Još nema komentara.

Šta Vi mislite?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: